На Львівщині археологи виявили рідкісну зооморфну чашу

Поселення у Винниках є одним з основних для вивчення культури лійчастого посуду на теренах України

На Львівщині археологи виявили першу в Україні зооморфну чашу IV тисячоліття до нашої ери. Про це 8 жовтня повідомила Львівська обласна рада.

Артефакт знайшли під час дослідження поселення культури лійчастого посуду доби енеоліту другої половини IV тис. до н.е., яке у червні-липні цього року проводились на горі Лисівка, неподалік Винників. Спільну експедицію організували Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України, ЛНУ імені Івана Франка, Жешівський університет (Польща) та Історико-краєзнавчий музей.

Досліджуючи найдавніше укріплене поселення доби енеоліту на теренах Львівщини археологи виявили кілька тисяч фрагментів битого посуду, вироби з кременю і каменю, а також рештки кісток тварин. Вчені вивчали центральну частину давнього селища, заклавши два розкопи площею 140 м2. Окрім господарських ям, виявили «глинянку» — місце з якого брали глину для виготовлення посуду, обмазування стін будинків тощо.

Величезний котлован глинища був переповнений артефактами — давні поселенці зробили з нього сміттєзвалище. Вчені виявили кілька тисяч фрагментів битого посуду, вироби з кременю і каменю, рештки кісток тварин. Серед найцінніших знахідок — мініатюрна фігурка бичка і тарахкальце яйцеподібної форми.

Мініатюрна фігурка бичка у вигляді чаші є першою такою зооморфною пластикою в середовищі культури лійчастого посуду. Її походження можна пов’язувати із впливами сусідньої трипільської культури. Інша унікальна знахідка — тарахкальце яйцеподібної форми з двома кульками всередині. Такі вироби трактують як дитячі забавки, предмети для обрядових дій, відлякування злих духів. Але також це й музичний інструмент зі своїм звуком та тональністю. В енеолітичних культурах Європи таких виробів є вкрай мало, а на теренах України, в культурі лійчастого посуду вони виявлені вперше”, — зазначив керівник експедиції, старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І.Крип'якевича Андрій Гавінський.

Наразі енеолітичне поселення у Винниках є одним з основних для вивчення культури лійчастого посуду на теренах України та Польщі.