На Львівщині громаді повернули землі біля Верещиці вартістю 3,6 млрд грн

Орендарі занедбали земельну ділянку і три роки не платили за оренду

Великолюбінській громаді, що у Львівському районі, повернули земельні ділянки біля річища Верещиці загальною площею 94 га. Їх вартість складає 3,6 млрд грн. Орендарі занедбали земельну ділянку й останні роки не платили за неї. Про це 8 жовтня повідомила пресслужба Львівської обласної прокуратури. В рішенні Господарського суду, яке опублікували ще у квітні 2024 року йдеться, що орендарі — підприємці з Львівської області.

Земельна ділянка для створення рибного господарства

Як йдеться у рішенні суду, 20 років тому орендарі уклали договір на оренду зазначеної земельної ділянки з тодішньою Городоцькою районною державною адміністрацією. За умовами договору вони зобовʼязалися створити рибне господарство, яке так і не створили. Договір про оренду був розрахований до 2053 року. Втім з 2021 року підприємці не платили за оренду, крім того, вони занедбали земельну ділянку.

Орендарі неналежно виконували умови договору. Зокрема внаслідок безгосподарської діяльності на вказаних землях зафіксовано неконтрольоване заболочення та підтоплення ґрунтів, в деяких місцях відбулося їх стихійне засмічення, неконтрольоване заліснення площ. Окрім цього, підприємці так і не створили рибне господарство. Також останні декілька років орендарі не сплачували орендну плату” — йдеться у повідомленні прокуратури.

Відтак суд зобовʼязав розірвати договір про оренду і повернути земельні ділянки громаді селища Великий Любінь. На сьогодні рішення суду уже виконали й земельні ділянки повернули у фактичне володіння, користування та розпорядження селищної ради.

Нагадаємо, нещодавно громаді селища Великий Любінь вже повернули земельну ділянку біля річища Верещиці площею 22,5 га, яку занедбали орендарі. Орендарі також неналежно виконували умови договору і занедбали землю.