Виховательці дитячого спецзакладу на Львівщині повідомили про підозру у побоях

Підозру вручили після відео, яке опублікували журналісти

На Львівщині 47-річній виховательці дитячого навчально-реабілітаційного центру (НРЦ) повідомили про підозру у побоях і мордуванні. Підозру вручили після того, як журналісти опублікували відео на якому видно, як вона б’є дитину залізним прутом та кулаками, зокрема й по голові. Про це 7 жовтня повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький.

Виховательці, яка побила дитину у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, відеофакт чого оприлюднили журналісти, вручили підозру за статтею 126 Кримінального Кодексу України (Побої і мордування). Слідство триває” — йдеться в повідомленні Козицького.

Розслідування систематичного насилля над дітьми в НРЦ

Заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін зазначив, що на відео, за попередньою інформацією, зафіксовані дії виховательок НРЦ — одна б’є дитину, а інша обзиває. І побиття відбувається в одному з класів центру. “За цим фактом департамент освіти і науки Львівської ОДА звернувся зі заявою у поліцію. Також вже вирішується питання звільнення відповідних осіб”, — повідомив Олександр Кулепін. За попередньою інформацією, відео зняли у 2023 році.

За даними слідства, вихователька, перебуваючи у кабінеті за своїм місцем роботи, побила ученицю навчально-реабілітаційного центру. “Попередньо, між ними виник раптовий конфлікт, в ході якого підозрювана нанесла близько десяти ударів по тілу потерпілої предметом, схожим на указку. Після того, обороняючись, дівчинка вибила з її рук предмет, яким її били. Проте жінка на цьому не зупинилась і штовхнула ученицю на диван, де продовжила бити дитину долонею” — повідомила прокуратура.

Нагадаємо, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про систематичне насилля над дітьми в НРЦ на Львівщині. У ньому перебувають діти з найвразливіших категорій, зокрема, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, ті, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами.. Йшлося про психологічне та сексуальне насилля до дітей, яке вчиняв директор та працівники закладу.

Тоді керівник Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що обласна військова адміністрація повністю сприяє розслідуванню. Директора навчально-реабілітаційного центру відсторонили від виконання службових обов’язків.

Згодом правоохоронці Львівщини повідомили, що виїхали до центру разом з іншими службами та розпочали кримінальне провадження за статтею щодо сексуального насильства, що передбачає до семи років позбавлення волі. Деяких дітей перевели до інших закладів.

Станом на 7 жовтня уже допитали 46 осіб. “Проведено обшуки, реалізовано тимчасові доступи до речей і документів та призначено судові експертизи. Дітей, які могли стати потерпілими від насильницьких дій, переведено до іншого закладу”, — розповіли в Офісі генерального прокурора.