На Львівщині археологи віднайшли древні артефакти побуту часів енеоліту

Розкопали кілька тисяч фрагментів битого посуду, вироби з кременю і каменю, а також рештки кісток тварин

На горі Лисівка, що неподалік Винників відбулись дослідження поселення культури лійчастого посуду, якому близько 5,5 тис. років. Вчені вивчали центральну частину давнього селища, заклавши два розкопи загальною площею 140 м2. Про це 7 жовтня повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Унікальність розкопок

За словами керівника експедиції, старшого наукового співробітника відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Андрія Гавінського, віднайдений об’єкт є незвичним.

Це великий котлован з нерівними в плані контурами та дном, глибиною 40–50 см. Його розкрили не повністю, зафіксували лише північну частину, яка в межах розкопу мала розміри 5×12 м. Подібні кар’єри на поселеннях культури лійчастого посуду практично не трапляються. Вважають, що такі виробничі осередки закладалися поза межами селищ” — розповів Андрій Гавінський. 

Фото: ЛОВА

Мініатюрна фігурка бичка і тарахкальце

На місці розкопок виявили кілька тисяч фрагментів битого посуду, вироби з кременю і каменю, рештки кісток тварин. Серед найцінніших знахідок — мініатюрна фігурка бичка і тарахкальце яйцеподібної форми.

Мініатюрна фігурка бичка у вигляді чаші є першою такою зооморфною пластикою в середовищі культури лійчастого посуду. Інша унікальна знахідка — тарахкальце яйцеподібної форми з двома кульками всередині. Такі вироби трактують як дитячі забавки, предмети для обрядових дій, для відлякування злих духів. В енеолітичних культурах Європи таких виробів є вкрай мало, а на теренах України, в культурі лійчастого посуду, вони виявлені вперше”, — зазначив науковець Андрій Гавінський.

Наразі енеолітичне поселення у Винниках є одним з основних для вивчення культури лійчастого посуду на теренах України та Польщі. Його унікальність полягає у винятковому стані збереження, потужності культурного шару, наявності фортифікаційних укріплень, функціонуванні господарської, духовної сфер, наявності взаємостосунків з трипільським світом.