Знущання з дітей в спецзакладі на Львівщині: деталі розслідування та нові факти

У мережі з’явилося відео, на якому виховательки б’ють та обзивають вихованку закладу. Їх вже відсторонили від роботи

Триває досудове розслідування за фактами знущання з вихованців навчально-реабілітаційного центру (НРЦ) на Львівщині. Про це 7 жовтня повідомили в Офісі генерального прокурора.

Станом на 7 жовтня уже допитали 46 осіб. “Проведено обшуки, реалізовано тимчасові доступи до речей і документів та призначено судові експертизи. Дітей, які могли стати потерпілими від насильницьких дій, переведено до іншого закладу”, — розповіли в Офісі генерального прокурора.

Там також зазначили, що перевірять відео, яке нещодавно поширили у мережі. “У мережі Інтернет поширюється відео щодо вчинення насильства над вихованкою у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині. Цей факт є предметом перевірки в рамках кримінального провадження, розпочатого правоохоронцями Львівщини 27 вересня 2024 року”, — йдеться у повідомленні.

Ймовірно йдеться про відео, яке отримало та поширило видання “Українська правда. Життя”. “Відео надало джерело. Останньому запис передали діти”, розповіли у виданні. На кадрах, оприлюднених виданням, видно, як вихователька б’є дитину залізним прутом та кулаками, зокрема й по голові. При цьому інша вихователька обзиває дитину, яка намагається вирватися, "скотинякою". За цим спостерігають інші вихованці закладу.

Заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін зазначив, що на відео, за попередньою інформацією, зафіксовані дії виховательок НРЦ — одна б’є дитину, а інша обзиває. І побиття відбувається в одному з класів центру. “За цим фактом департамент освіти і науки Львівської ОДА звернувся зі заявою у поліцію. Також вже вирішується питання звільнення відповідних осіб”, — повідомив Олександр Кулепін. За попередньою інформацією, відео зняли у 2023 році.

“Ці дві виховательки є серед тих, хто минулого тижня підписав колективне звернення на підтримку директора”, — йдеться у повідомленні. Обидві виховательки вже відсторонені від роботи і вирішуватиметься питання про їх звільнення.

У навчально-реабілітаційному центрі працює комісія, яка встановить психологічний стан та освітні потреби дітей. Крім того, в закладі працюватиме інша комісія, яка поглиблено вивчатиме все, що зафіксували під час моніторингового візиту, та надасть фахові рекомендації. “На підставі висновків комісій будемо ухвалювати рішення про подальшу долю закладу в цілому”, — повідомив заступник голови Львівської ОВА.

Нагадаємо, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про систематичне насилля над дітьми в НРЦ на Львівщині. У ньому перебувають діти з найвразливіших категорій, зокрема, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, ті, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами.. Йшлося про психологічне та сексуальне насилля до дітей, яке вчиняв директор та працівники закладу.

Тоді керівник Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що обласна військова адміністрація повністю сприяє розслідуванню. Директора навчально-реабілітаційного центру відсторонили від виконання службових обов’язків.

Згодом правоохоронці Львівщини повідомили, що виїхали до центру разом з іншими службами та розпочали кримінальне провадження за статтею щодо сексуального насильства, що передбачає до семи років позбавлення волі. Деяких дітей перевели до інших закладів.

Поліція також заперечила оприлюднену раніше інформацію, що ігнорувала звернення про знущання з дітей, оскільки у 2024 році таких скарг не було. Проте у 2023 році проводили перевірку за зверненням громадської організації, але тоді підозри не підтвердились. Досудове розслідування за фактами вчинення побоїв і мордування та сексуального насильства триває.