Укрнафта готується купити компанію “Надра Олеська”

Очікувана вартість — 200 млн грн

Компанія ПАТ “Укрнафта” близька до укладення угоди з купівлі ТОВ “Надра Олеська”, яка є стороною Угоди про розподіл вуглеводнів, видобутих на ділянці Олеська, і яку наразі контролює НАК “Надра України”. Про це 26 вересня повідомило видання NADRA.INFO із посиланням на кілька джерел на ринку надрокористування.

“За даним одного з джерел, угоду може бути закрито за вартістю спеціального дозволу на користування надрами, наданого за Угодою про розподіл продукції: “150-200 млн грн, ближче до 200 млн грн”, – припускає джерело. Інше джерело повідомляє, що Укрнафта може купити Надра Олеська вже до кінця 2024 року”, — пише видання.

До слова, у 2013 році Держава Україна, компанія “Шеврон Україна Б.В.” і ТОВ “Надра Олеська” підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці (Львівська та Івано-Франківська обл.) Підписання УРП давало змогу розпочати роботи з пошуку та видобутку сланцевого газу на Олеській площі, прогнозні ресурси якої становили 2,98 трлн куб. м газу. Згідно з базовим сценарієм, щорічний видобуток газу на цій ділянці мав становити 8-10 млрд куб. м.

Відповідно до цієї угоди, на початковому пошуковому періоді компанія «Шеврон», як очікувалося, мала інвестує $350 млн у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. При цьому загальні інвестиції у видобуток газу могли перевищити $10 млрд. Однак, наприкінці 2014 року Chevron офіційно вийшла з проєкту видобутку газу на Олеській площі, у 2015 р. припинила свою діяльність в Україні.

Нагадаємо, у травні компанія "Укрнафта" запустила чергову високодебітну свердловину на одному із західноукраїнських родовищ.