Апеляційний суд дозволив “Горизонтам” розробку Тинівського газового родовища на Львівщині

ТОВ “Горизонти” розблокували право користування Тинівським газовим родовищем

Північний апеляційний господарський суд (ПАГС) скасував рішення Господарського суду міста Києва, яке забороняло ТОВ “Горизонти” користуватися надрами Тинівського родовища у Львівській області. Про це 23 вересня повідомило видання Nadra.info, посилаючись на джерело в Державній службі геології та надр України. Відповідне рішення ПАГС постановив 17 вересня.

Суд відновив дію спеціального дозволу на користування Тинівським газовим родовищем для ТзОВ “Горизонти”. Компанія користувалася дозволом з 2022 року, однак у серпні Господарський суд Києва зупинив його в межах забезпечення позову.

ТОВ “Горизонти” у грудні 2021 року перемогло в аукціоні Держгеонадр із продажу спецдозволу на Тинівське родовище в межах інтервалу глибин від денної поверхні до 400 м і від 650 м – без обмеження по глибині.

Тоді ж Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов “Нафтогазрембуд-1”, і скасував обмеження на розробку Тинівського родовища по глибині. Рішення не одразу набрало законної сили, оскільки його оскаржили “Горизонти”. У січні 2022 року ТОВ “Горизонти”отримало спеціальний дозвіл, куплений з аукціону Держгеонадр.

У листопаді 2023 року Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольняє скаргу “Горизонтів” і скасовує рішення на користь “Нафтогазрембуд-1” про скасування обмежень по глибині спецдозволу. А у червні 2024 року Верховний Суд скасував висновки апеляції і повернув до сили рішення суду за грудень 2021 – обмеження по глибині для “Нафтогазрембуд-1” скасовано.

В ТОВ “Горизонти” звернулися до суду і заявили, що з ухваленням цієї постанови Верховного Суду фактично відбулось порушення прав компанії як надрокористувача Тинівського родовища, адже зміни, які зумовлені прийняттям такої постанови, призвели до того, що ТОВ “Нафтогазрембуд-1” отримало спеціальний дозвіл на користування надрами Тинівського родовища в межах тих глибин, право на користування якими має ТОВ “Горизонти”.

Також під час засідання 23 вересня Господарський суд міста Києва ухвалив призупинити розгляд справи за позовом ТОВ “Нафтогазрембуд-1” про скасування спецдозволу ТОВ “Горизонти” – до набрання законної сили у справі за позовом “Горизонтів” про скасування спецдозволу “Нафтогазрембуд-1”, яку розглядає Львівський окружний адміністративний суд. йдеться у повідомленні

Довідково:

ТОВ “Горизонти” через компанію АТ Ем Ен Ді Юкрейн (MND Ukraine a.s., Чехія) контролюють Карел Комарек (80%, Чеська Республіка) і Зіновій Козицький (20%, Україна, Львів) Товариство володіє пʼятьма дійсними спецдозволами на надра, належить до групи “Західнадрасервіс”.

ТОВ “Нафтогазрембуд-1” контролює Ростислав Околіт (Україна, Львів). Компанія володіє єдиним дійсним спецдозволом компанії на Тинівське родовище.