У Львові хірурги з допомогою мікроскопа видалили пухлину на обличчі 11-річного школяра

Рідкісна пухлина розміром з перепелине яйце згодом могла стати злоякісною

Львівські хірурги успішно прооперували 11-річного хлопчика, у якого на обличчі з’явилася рідкісна пухлина розміром з перепелине яйце. Лікарі з допомогою мікроскопа видалили утворення, яке згодом могло загрожувати життю дитини. Про це повідомили у вівторок, 17 вересня, у Першому ТМО Львова.

Як зазначили медики, на щоці біля вуха в 11-річного Максима Білецького виявили пухлину завбільшки з чотири сантиметри в діаметрі. Лікарі визначили школяру діагноз — аденома привушної слинної залози. Пухлина доброякісна, однак згодом могла перетворитися в таку, що загрожуватиме життю. Новоутвір тиснув на лицьові нерви дитини, тому хлопчику призначили операцію.

При невдалій операції у дитини могла порушитись міміка

Роботу лікарям ускладнювало розташування пухлини, оскільки вона розрослась у місці, де лицьовий нерв розгалужується. Якщо б хірурги зачепили гілку нерва, у пацієнта могла б порушитись міміка обличчя. Тож операцію провели під мікроскопом.

“Оперувати ми вирішили під мікроскопом, щоби збільшено бачити цю критично важливу зону, у якій оперуємо. Крім цього, просто під час втручання ми спеціальним електростимулятором подразнювали гілочки лицьового нерву, аби контролювати, чи не зачіпаємо їх,” — розповів про хід операції хірург Олександр Калінчук. Лікарям вдалося успішно відділити пухлину від навколишніх тканин та нервів, не пошкодивши їх. На другий день після операції Максима виписали додому.