Спробувала вивезти в Польщу стародавні ікони та ножі: на Львівщині викрили 49-річну жінку

Пасажирка рейсового автобуса перевозила дві ікони “Господа Вседержителя” до Польщі

На Львівщині митники викрили 49-річну жінку, яка хотіла вивезти з України дві ікони “Господа Вседержителя” та два ножі, які можуть мати історичну цінність. Вона перевозила образи серед особистих речей, повідомила пресслужба Львівської митниці, 12 вересня.

Везла ікони до Польщі

Під час огляду рейсового автобуса “Львів — Варшава” працівники митниці разом з прикордонниками виявили у 49-річної пасажирки дві ікони “Господь Вседержитель” в дерев’яних рамках. За словами митників, образи, які можуть мати антикварну, історичну або культурну цінність, знаходились серед особистих речей жінки. Наразі про знахідку повідомили правоохоронцям. Обидві ікони відправлять на експертизу, яка визначить їх вартість та цінність.

Фото: Львівська митниця

Також прикордонники вилучили у 49-річної жінки два ножі. Їх направили у правоохоронні органи та повідомили про ознаки кримінального правопорушення за статтею про контрабанду культурних цінностей та зброї.

Фото: ДПСУ

До слова, законом України затверджено перелік об'єктів матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення. Вони підлягають збереженню, відтворенню та охороні. Вивезенню з України не підлягають:

  • культурні цінності, занесені до Державного реєстру національного культурного надбання;
  • культурні цінності, включені до Національного архівного фонду;
  • культурні цінності, включені до Музейного фонду України.