Львівська ОВА закликала Міносвіти допрацювати об'єднання шкільних предметів історії

ОВА пропонує доповнити концепцію переліком обов'язкових тем та термінами впровадження

Департамент освіти та науки Львівської ОВА звернувся до Міністерства освіти з проханням доповнити стратегію об’єднання шкільних предметів "Історія України" та "Всесвітня історія". Про це у середу, 11 вересня, повідомив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Львівська ОВА просить доопрацювати концепцію

За його словами об'єднання предметів є частиною загальної стратегії оптимізації навчальної програми. Львівська ОВА підтримує таке рішення, тому ще у червні Львівська ОВА разом з експертами подала пропозиції до концепції, яку розробило Міністерство освіти і науки України про об’єднання цих двох предметів. “Ця концепція ґрунтується якраз на тому, що історію України дітям мають подавати у контексті світової. Це є добре, тому що неможливо вивчити історію села чи міста без контексту загальноукраїнського. На жаль суспільство не завжди розуміє, що історію країни неможливо вивчати без загальносвітового контексту”, — пояснив Паска.

Міністерство частково врахувало пропозиції Львівської ОВА, але є деякі розбіжності. Зокрема обласна адміністрація наполягає на чіткому переліку тем з історії України, які мають бути обов'язковими для вивчення — цього поки немає в концепції міністерства. Ще одна розбіжність стосується терміну впровадження змін. Львівська ОВА пропонувала вводити зміни протягом 1-2 років, але міністерство не визначило чіткого календаря.

“Ми повторно звертаємося до Міністерства і пропонуємо доповнити цю концепцію двома речами: це сюжетна лінія, тобто перелік тем і фактів, що має бути в курсі історії. А друге — це календар впровадження. Як можна ухвалювати документ, який цього не має. Ми також пропонуємо прописати в концепції, що кожен мешканець, який приїжджає в нашу країну, і хоче стати громадянином, має скласти курс історії на незалежному тестуванні для того, щоб отримати громадянство”, — пояснив Олег Паска.

Які пропозиції врахувало міністерство освіти

Проте Міністерство таки дослухалося до порад Львівської ОВА щодо розподілу годин на вивчення нового предмету. Зокрема на вивчення історії в 5-6 класах виділено по 2 години, у 7-8 — по 3, у 9 — 4 год на тиждень. У профільній школі єдиний курс вивчатимуть від 3 до 6 год тижнево, залежно від профілю навчання.

Нагадаємо, у серпні цього року Міністерство освіти і науки України анонсувало реформу, згідно з якою шкільні предмети "Історія України" та "Всесвітня історія" будуть об'єднані в один навчальний курс. Ця ініціатива викликала низку критики серед освітян.