Львівський суд стягнув з недобросовісного орендаря понад 5 млн грн

Це вже третє рішення стягнути з ТзОВ “Будматпроект” неустойку

Господарський суд Львівської області розглянув позов Регіонального відділення Фонду державного майна України до Товариства з обмеженою відповідальністю “Науково дослідний інститут “Будматпроект”. Фонд держмайна вимагав стягнути з підприємства понад 5,1 млн грн неустойки за не сплату оренди, йдеться у рішенні, яке опублікували 9 вересня в Єдиному державному реєстрі.

Оренда нежитлових будівель

У вересні 2017 року між РВ ФДМУ уклав із ТзОВ “Науково дослідний інститут “Будматпроект” договір про оренду триповерхової нежитлової будівлі загальною площею понад 3 тис. кв м. Будівля розташована на вул. Тернопільській, 10 і перебуває на балансі в ДП “Львівський науково-дослідний проєктний інститут “Львів”. Договір про оренду був розрахований на два роки й закінчився у вересні 2020 року.

У 2021 році Фонд держмайна виграв судову справу про розірвання договору про оренду і стягнення з орендаря понад 1,2 млн грн штрафу за несплату оренди із січня по вересень 2020 року. Попри це підприємство не повернуло будівлю фонду і продовжило ним користуватись. У 2023 році суд задовольнив ще один позов Фонду держмайна і зобовʼязав підприємство звільнити приміщення та сплатити понад 3,7 млн грн неустойки.

Суд відзначив бездіяльність правоохоронців

Суд також встановив, що “Будматпроект” досі не повернув майно орендодавцю. До того ж суд зазначив, що правоохоронні органи не вжили заходів, щоб підприємство виплатило гроші. “Невжиття компетентним органом жодних заходів протягом розумного строку після того, як цьому органу стало відомо або повинно було стати відомо про можливе порушення інтересів держави, має кваліфікуватися як бездіяльність відповідного органу” — йдеться у рішенні. Представник відповідача на суд не прийшов і відзивного листа не присилав.

Вивчивши матеріали справи, суд задовольнив позов і зобовʼязав стягнути з ТзОВ “Науково дослідний інститут “Будматпроект” понад 5,1 млн грн. Також підприємство повинне сплатити понад 77 тис. грн судового збору. Рішення може бути оскаржене.

За даними аналітичного порталу YouControl, ТзОВ ”Науково дослідний інститут “Будматпроект” зареєстроване у Києві вісім років тому. Основний вид діяльності — інша професійна, наукова та технічна діяльність. Власником підприємства вказаний Сергій Кудрій. До слова, Сергій Кудрій зазначений керівником 521 і бенефіціаром 156 підприємств.