У Львові суд стягнув з підприємства 950 тис. грн боргу за користування комунальною землею

ПП “Вікторіс” користувалось земельною ділянкою без договору про оренду

Господарський суд Львівської області розглянув позов Львівської міської ради до приватного підприємства "Вікторіс”. Міська рада вимагала стягнути з підприємства понад 950 тис. грн боргу за користування комунальною земельною ділянкою. Про це йдеться в рішенні, яке опублікували 6 вересня в Єдиному державному реєстрі.

Будували на земельній ділянці без оренди

Як йдеться у рішенні, в березні 2015 року Львівська міська рада ухвалила погодити ПП “Вікторіс” місця розташування земельної ділянки загальною площею 1,1942 га та надати дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на проспекті Червоної Калини, 91 в оренду терміном на 10 років для обслуговування громадського центру. Однак Львівська міська рада стверджувала, що ухвал про передачу в оренду земельної ділянки площею 0,1942 га вона не приймала. До того ж ПП “Вікторіс” не мала документів, які посвідчують право користування земельною ділянкою.

Скрін з кадастрового реєстру: Червоним позначена спірна земельна ділянка

ЛМР вказує, що відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, від березня 2024 року, у власності підприємства “Вікторіс» перебуває об`єкт незавершеного будівництва — будівля громадського центру на зазначеній земельній ділянці. Її готовність 76%. Позивач зазначає, що єдина можлива форма здійснення плати за землю для нього, як землекористувача, є орендна плата” — йдеться у рішенні.

Представник приватного підприємства на судовому засіданні не зʼявився і письмового відзову не подав. “Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги щодо стягнення безпідставно збережених коштів є обґрунтованими, не спростованими, підтвердженими належними доказами, та підлягають задоволенню” — вказано у рішенні.

Відтак суд задовольнив позов Львівської міськради й зобовʼязав стягнути з ПП “Вікторіс” 958 тис. грн боргу. Також підприємство зобов’язане сплатити понад 14 тис. грн судового збору. Рішення може бути оскаржене.

За даними аналітичного порталу YouControl, ПП “Вікторіс” створили 31 рік тому. Підприємство займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Власниками компанії є Любомир Борис та Орест Андрусяк. Вони мають по 50% статутного капіталу підприємства.