• Головна
  • Новини Львівщини
  • Львівщина першою в Україні запустила програму абілітації для військових: що про неї варто знати

Львівщина першою в Україні запустила програму абілітації для військових: що про неї варто знати

Як працює унікальна програма соціальної реабілітації для військових на Львівщині розповіла заступниця голови Львівської ОВА Христина Замула

Львівщина є першою в Україні областю, яка має власну програму абілітацій —соціальної реабілітації для наших військових. Як вона працює та які можливості дає військовим. які пройшли лікування у медичних закладах і зараз повертаються до життя, розповіла LVIV.MEDIA заступниця голови Львівської ОВА Христина Замула.

Соціальна реабілітація

“Процес медичного лікування і соціальної реабілітації, він є безперервний. Наші захисники, які потрапили в медичний заклад, полікувалися і після цього їм треба повернутися з медичного закладу і піти додому в громаду. Чи готова людина це зробити? Та насправді ні. Тому що дуже багато з того, що людина робила до цього, вона зараз виконувати не може. Навіть банальні питання гігієни. Як це зробити, якщо у тебе зараз немає ноги або руки. Або втрачений зір. Як тобі приготувати собі їжу? Як тобі сходити в ЦНАП, куди ти маєш подавати документи? Хто тобі має з тим допомогти? А можливо людина хоче зробити щось нове. Почати вчити мови або записатися на водійські курси. І от для цього є абілітація. Це соціальна реабілітація”, — розповіла Христина Замула.

Львівщина з ініціативи Максима Козицького є першою в Україні, яка має власну програму абілітації, соціальної реабілітації для наших військових, зазначила заступниця керівника Львівської ОВА.

Як працюватиме програма з абілітації для військових

Львівська обласна державна адміністрація, виступає закупівельником послуги з абілітації. А саме визначає заклади, які відповідають певним вимогам і можуть надавати таку послугу. Послуга з абілітації має тривати не менше ніж 21 день. На абілітацію кожного військового розраховано до 40 тисяч гривень.

“В цю послугу входять все це, що я вже перерахувала. Проте має бути укладений індивідуальний план для кожного захисника. Має бути індивідуальний підхід і відповідність спеціаліста. У нас немає значення, хто буде надавати таку послугу — чи це буде комунальний заклад, чи це буде громадська організація, благодійний фонд чи приватна установа. Ми готові закупити якісну надану послугу”, — зазначила Христина Замула.

Наступного тижня у Львівський ОВА розглядатимуть заявки тих, хто подався в реєстр надавачів послуг. “Ми вирішили піти шляхом закупівлі послуги. Тобто, якщо хтось готовий надавати нам послугу, ми готові її закупляти для наших військових”, — розповіла заступниця начальника Львівської ОВА.

Як потрапити на абілітацію

Христина Замула розповіла, як військові можуть потрапити на соціальну реабілітацію: “Ми вносимо потенційних надавачів послуги в реєстр. Після того, військовий, який пройшов медичну реабілітацію, отримує скерування від лікаря, що йому потрібна ще соціальна реабілітація. Військовий, отримуючи список тих, хто надає таку послугу, за яку ми оплачуємо, звертається напряму до надавача послуги з певним пакетом документів, які підтверджують цю потребу, складають індивідуальний план. Тоді надавач послуги скеровує до нас в департамент соціального захисту, що військовий готовий йти на абілітацію. Ми підтверджуємо наявність фінансового ресурсу. Вони починають процедуру. Це нам дозволяє мати інформацію і будь-який момент промоніторити якість надання цієї послуги. По завершенні надання послуги ми компенсуємо надавачу послуги кошти”

Христина Замула зазначила, що зараз вже є дві установи на Львівщині, які можуть проводити абілітацію. Проте надійшло ще чимало заявок від тих, хто готовий братися за надання такої послуги.

Коли розпочнеться втілення програми абілітації

Тижнів два і процес запуститься, — каже Христина Замула, — Тобто дуже швидко. Усі ці заклади, які надаватимуть послуги, вже функціонують. Власне, чим важливий цей проєкт — ми не створюємо нових інституцій, ми хочемо розвивати ті, які вже існують, і давати всім можливість бути надавачем цієї послуги на платній основі”.

Зараз соціальної реабілітації потребують приблизно три тисячі військових. На початках програма абілітації розрахована на 200 військових. На це передбачено 8 мільйонів гривень.

“Але якщо ми побачимо, що є потреба більше, то я думаю, що голова ОДА точно скерує більше коштів на цю програму, бо вона вкрай потрібна”, — зазначила Христина Замула.

Нагадаємо, 28 серпня у Львівській ОВА представили програму соціальної абілітації для військовослужбовців.