За знущання з курсантів судитимуть колишнього співробітника Академії сухопутних військ

Невдоволення офіцера могли викликати будь-що: недбало складені речі, помилки в журналі тощо

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо колишнього начальника навчального курсу одного з факультетів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові, якого звинувачують в побитті й приниженні курсантів. Обвинувальний акт скерували до суду. Про це 6 вересня повідомило Державне бюро розслідувань.

За версією слідства, офіцер майже два роки бив та принижував курсантів, намагаючись «навчити» їх дисципліни та порядку. Це відбувалося на території академії у Львові та у казармах в одному із сіл області. «Наставник» так залякав курсантів, що ті мовчки зносили усі знущання і не розповідали про них ані батькам, ані психологу. Про «виховні методи» стало відомо лише у березні цього року, після того, як один з курсантів, який був свідком свавілля викладача, поскаржився до слідчої комісії Верховної Ради. Після цього було зареєстровано кримінальне провадження.

Слідство довело насильство щодо дев’ятьох курсантів, яких викладач бив по голові та в інші частини тіла — як руками, так і прикладом зброї та ременем. Невдоволення офіцера могли викликати недбало складені речі, помилки в журналі або те, що курсант повільно заповнює документи чи видає зброю. Одного з курсантів він змусив їсти цигарки перед усім курсом, бо той через куріння спізнився на шикування.

Зараз офіцера обвинувачують у застосуванні військовою службовою особою насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану. Йому загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Зловмисника затримали 11 червня 2024 року у Краматорську. Натомість в Академії заявили, що затриманий майор ніколи не працював викладачем, а був лише начальником курсу і був звільнений зі своєї посади. “Повідомляємо, що колишній офіцер Національної академії сухопутних військ, якого було затримано правоохоронними органами 6 червня 2024 року, ще 26 квітня 2024 року був переведений з Національної академії для подальшої служби до однієї з бойових бригад Збройних Сил України”, — повідомили на сторінці академії у Facebook.