На Львівщині почали реставрацію дерев’яної церкви XVII століття

На виведення церкви Пресвятої Богородиці з аварійного стану в обласному бюджеті передбачено близько 5 млн гривень

У селі Кліцько, Комарнівської громади розпочали реставраційні роботи у церкві Пресвятої Богородиці. Церкву збудували понад 400 років тому, вона пережила вже декілька пожеж. У 2005 році церкву реставрували, але у квітні 2008 її охопила ще одна пожежа, яка пошкодила покрівлю і стіни святині. Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА, у четвер, 5 вересня.

«Весь проєкт реставрації передбачає відновлення фундаментів і підлоги; укріплення стін, тонування дерев’яних поверхонь.Відновлення: дахових конструкцій, піддашшя, їхнє покриття ґонтом, хорів.Реставрацію дверних полотен, різноманітну обробку деревини, монтаж блискавкозахисту та виконання багатьох інших робіт. Загалом на виведення цієї церкви з аварійного стану в обласному бюджеті передбачено близько 5 млн гривень», — розповіла директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько

Церква Пресвятої Богородиці у селі Кліцько

Реставрацію хочуть завершити до кінця 2025 року

Церква Успіння Пресвятої Богородиці у Кліцьку є пам’яткою архітектури національного значення, що датується 1603 роком, а її іконостас та розписи — 1674. З 1955 до 1989 року приміщення церкви використовували як архів і склад книжок. У 2005 році церкву реставрували, але у квітні 2008 її охопила пожежа, яка пошкодила покрівлю і стіни святині. Відтоді стан храму був аварійним. Реставраційні роботи проводитимуться у 2024-2025 роках. Підрядною організацією є ТОВ «Роса». Головним архітектором проєкту — Сергій Піньковський.

Нагадаємо, 9 вересня, 2023 року у Дрогобичі реставрують церкву Церква Святого Юра у Дрогобичі, яка є однією з найстаріших дерев’яних церков Галичини, у 2013 році внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Цей храм побудований понад п'ять сотень років тому.