• Головна
  • Новини Львівщини
  • Скільки чоловіків не повернулося по “Шляху”? Тарас Грень про полонених, ветеранів і законодавство

Скільки чоловіків не повернулося по “Шляху”? Тарас Грень про полонених, ветеранів і законодавство

У п’ятницю, 30 серпня, мешканці Львівщини влаштували під будівлею ОВА мітинг та закликали посадовців активніше працювати над питанням повернення військовополонених. В той же день керівник апарату ЛОВА Тарас Грень розповів у інтерв’ю журналістам LVIV.MEDIA про те, які саме структури відповідають за цей процес, як на Львівщині підтримують ветеранів після повернення додому та про ситуацію із системою “Шлях”.

У нас родини мобілізованих, родини усіх зниклих безвісти чи родини тих, які в полоні, переважно самі боряться за безпосередньо своїх членів сім'ї. Це нам зараз треба змінити.

Тарас Грень розповів, що питанням повернення військовополонених займаються дві структури — Західний регіональний центр з питань поводження з військовополоненими та Міністерство внутрішніх справ. Регіональний центр має загальний координаційний штаб під керівництвом ГУР, СБУ тощо, який формує саме цю політику роботи. Натомість структура Міністерства внутрішніх справ займається процедурними і процесуальними питаннями в частині кримінальних проваджень, витягів, експертиз та іншого.

“Але людей треба слухати, тому сьогодні під час акції ми запросили багатьох представників, зокрема командування ОК “Захід”, ТЦК та МВС. Ті, які в рамках своєї компетенції завжди долучені до тих проблем. І насправді блоків проблем є лише два. Перше — це нормативні речі, про які ми будемо говорити і будемо скликати народних депутатів для внесення відповідних змін. І друге — це людський фактор, відношення до людини, надання відповіді, адекватне реагування на запити родин тощо. Нещодавно Міністерство оборони озвучило принцип “мобілізується особа, мобілізується вся родина”. І це якраз яскрава картинка те, що в нас так не є. У нас родини мобілізованих, родини усіх зниклих безвісти чи родини тих, які в полоні, переважно самі боряться за безпосередньо своїх членів сім'ї. Це нам зараз треба змінити”, — наголосив Тарас Грень.

Керівник апарату Львівської облдержадміністрації також зазначив, що існує також проблема нескоординованості органів, відповідальних за реагування на запити родин військових. “Кожен з цих процесів не є централізований, чи це не є відповідальність одного органу. Відповідно стоїть питання координації і комунікації, бо коли одна вертикаль влади може знехтувати обов’язком чи виконати його неналежно, то й друга не може виконати своїх функцій”, — додав він.

Є багато прецедентів, коли голова ТГ на пам'ять знає всіх ветеранів.

Але є й, на жаль, випадки, коли голова громади каже: “Це не моє питання, це держава, йди до держави”.

Це біда.

“У нас немає в державі, на жаль, поки що цілісної системи, тож у Львівській області кожен департамент в рамках своїх повноважень реалізує ту чи іншу державну політику. Це є і реабілітація, це відповідно якесь відшкодування, компенсації і тому подібні речі. Департамент економіки, для прикладу, має програми в частині розвитку бізнесу, підтримки ветеранів та волонтерських організацій, які безпосередньо виробляють ті чи інші товари для ветеранів та армії”, — розповів Тарас Грень.

При цьому посадовець наголосив, що через відсутність організації, допомога ветеранам безпосередньо на місцях часто залежить від місцевої влади і її ставлення до ситуації. “Варто розуміти, що є питання рівня ОТГ, рівня області, і є — державного рівня. Надзвичайно багато обставин залежить від конкретної територіальної громади. У нас є багато прецедентів, коли голова ТК на пам'ять знає всіх. А є й такі, що керівник громади каже: “Це не моє питання, це держава, йди до держави”. Це біда”, — розповів Грень.

За його словами, загальний сума, виділена в обласному бюджеті на програми підтримки ветеранів, складає понад 33 млн грн. Ці гроші розподіляють по програмах, націлених на фізичну та соціальну реабілітацію ветеранів та ветеранок, яких зараз на Львівщині зареєстровано близько 84 тис. “Суспільство розглядає ветерана тільки як пільговика. Це неправильно. Ми хочемо, щоб суспільство дивилося на ветеранів, як на активних членів суспільства та платників податку. Насправді ветерани можуть зробити все, і нашим обов’язком є — дати їм для цього можливість”, — прокоментував Тарас Грень.

Перевізники — це питання Мінінфраструктури. У нас в нашій зоні відповідальності є виключно питання гуманітарної мети.

У соцмережах ширяться чутки, що чоловіки незаконно виїжджають з країни, зареєструвавшись у системі “Шлях” перевізниками міжнародних маршрутів. Тарас Грень пояснив, що Львівська ОВА не займається питаннями пасажирських перевезень, а тому й не є до цього причетною. “Перевізники — це питання Мінінфраструктури. У нас в нашій зоні відповідальності є виключно питання гуманітарної мети, відповідно зверненій волонтерських організацій”, — наголосив він.

А щодо звернення волонтерів, посадовець зазначив, що їх станом на 2024 рік стало значно менше, оскільки зменшилися обсяги ввезення гуманітарної допомоги з-за кордону. Зокрема, наразі у 2024 році благодійним організаціям видали 2437 дозволів на перетин кордону. При цьому він наголосив, що організаціям, яких викрили на зловживанні системою “Шлях“, дозволів не надають.

Детальніше в інтерв’ю на YouTube-каналі LVIV.MEDIA за посиланням.