На Львівщині у Державному архіві відкрили виставку присвячену полеглим захисникам

Експозицію присвятили загиблим бійцям протитанкового взводу 3-го батальйону 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша

У День пам'яті загиблих захисників України, 29 серпня, у Державному архіві Львівської області презентували виставку, присвячену полеглим воїнам. Експозицію присвятили військовим протитанкового взводу 3-го батальйону 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша ЗСУ. На ній представлені особисті речі загиблих бійців, фото та відеоматеріали, спогади побратимів тощо. Про відкриття виставки повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Виставка вшановує пам’ять шести бійців протитанкового взводу, які героїчно загинули під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зокрема йдеться про:

  • Володимира Білогруда (Спінінгіст);
  • Віталія Качкана (Аслан);
  • Івана Ленюка (Дідо, Дід);
  • Максима Дячука (Штурмовик);
  • Ростислава Кичана (Elefant);
  • Тараса Ткачука (Марсель).

Експозиція створена для того, щоб розповісти відвідувачам більше про кожного з героїв та дати їм глибше усвідомити жертву кожного з них. Відкриття відвідали родини загиблих, науковці, представники громадськості та небайдужі мешканці області. 

«Поки триває війна, ми не можемо ані знайти точну кількість загиблих, ані назвати всіх поіменно, ані розповісти всі історії про наших героїв. Попри це, Державний архів Львівської області докладає всіх зусиль, щоб наші полеглі герої були в нашій пам’яті не абстрактною цифрою. Щоб вони отримали максимальну шану, щоб наша пам’ять про них була живою. Щоб майбутні покоління мали якомога більше задокументованої інформації про події сьогодення та про тих, хто здобував довгоочікувану, политу кров’ю перемогу», — зазначила директорка Державного архіву Львівської області Ірина Мартенс.

Вона також додала, що задля збереження історичної пам'яті архів започаткував фонд під робочою назвою «Війна» та проводить збір документів для його наповнення. Фонд збере спогади мирних мешканців України, яким довелося пережити жахи війни, фотографії та біографії полеглих захисників, фотодокументи перших евакуаційних потягів, які прибували до Львова тощо. Передати свої спогади для наповнення фонду можуть усі охочі українці.