На Львівщині представили програму соціальної абілітації ветеранів

На програму в обласному бюджеті передбачили 8 млн грн

У середу, 28 серпня, у Львівській ОВА представили програму соціальної абілітації для військовослужбовців. Її метою є допомога ветеранам з інтеграцією у мирне життя після завершення медичної реабілітації. Отримати послуги, передбачені програмою, військові зможуть за скеруванням від медзакладу, де проходили реабілітацію, повідомила пресслужба Львівської ОВА.

“Щоб скористатися цією послугою, військовослужбовці повинні подати пакет документів після закінчення медичної реабілітації, вказавши свої потреби у соціальній підтримці. Далі надавачі соціальних послуг звертатимуться до районної державної адміністрації для узгодження фінансування та можливостей надання послуги”, — розповіла заступниця голови Львівської ОВА Христина Замула.Також вона зазначила, що ветеранам необхідно також отримати скерування від медзакладу, де вони проходили медичну реабілітацію.

На реалізацію програми у 2024 році в обласному бюджеті передбачили 8 млн грн. Першим етапом є створення реєстру організацій, які зможуть надавати послуги з соціальної абілітації, до яких зможуть звертатися військові. Максимальна сума, яку може отримати надавач послуг на одного ветерана, становить до 40 тис. грн.

“Для багатьох ветеранів реабілітація також означає повернення до мирного життя. Це не тільки лікування, але й допомога в повсякденних справах — як дістатися до супермаркету, театру чи ЦНАПу. Це створення безбар'єрного середовища. Ми не створюємо додаткових адміністративних структур. Нам важливо, щоб послуга була якісною. Участь у програмі можуть брати приватні надавачі послуг, фізичні особи-підприємці та громадські організації”, — додала Наталія Літвінська.

Новий підхід Львівської ОВА до реабілітації базується на міжнародному досвіді та прагненні уникнути тих проблем, з якими стикалися інші країни після війни. Зокрема, враховувався досвід США після після війни у В'єтнамі, коли ветерани стикалися з низкою проблем у післявоєнному  житті.