Найбільш забруднені річки Львівщини: результати липневих досліджень

Екологи виявили забруднення у шести річках області

У липні на Львівщині провели якості поверхневих вод у 23 водних об'єкти. У шести річках виявили проблеми із якістю води. Про це 20 серпня повідомили у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну провело черговий моніторинг якості води в українській частині басейну річки Вісла. Моніторинг здійснювали на 23 контрольних точках: 17 точок в суббасейні Західного Бугу та 6 — в суббасейні Сяну. Воду перевіряли на вміст органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів та інших хімічних забруднювачів.

Найгірша якість води в липні виявлена у таких річках:

  • Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, летких вуглеводнів, важких металів, пестицидів;
  • Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних, біогенних речовин і пестицидів;
  • Свиня (нижче м. Жовква) – за вмістом органічних та біогенних речовин;
  • Марунька (нижче м. Винники) – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • Малехівка (с. Малехів) – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • Золочівка (нижче м. Золочів) – за вмістом органічних і біогенних речовин.

Порівняно з червнем, якість води покращилася в річках Полтва, Золочівка, Малехівка, Марунька, Свиня, а також у Західному Бузі біля міст Буськ і Сокаль. Однак, ситуація погіршилася у Західному Бузі біля сіл Старий Добротвір, Амбуків та міста Устилуг, де зросла концентрація пестицидів. В інших річках значних змін у якості води не виявлено.

Детальну інформацію про стан водних ресурсів України можна знайти на онлайн-карті, створеній Державним агентством водних ресурсів. Нагадаємо, у червні екологи виявили забруднення у шести водоймах області.