Мешканець Львівщини отримав штраф за вилов двох червонокнижних рибин

Рибалка спіймав дві марени звичайні вагою трохи більше сотні грамів

Турківський районний суд оштрафував рибалку, який виловив дві марени звичайні. Риба занесена до Червоної книги України. Про це йдеться у постанові, яку оприлюднили у середу, 21 серпня, у Єдиному державному реєстрі.

За матеріалами справи, 2 серпня після обіду Олег Д. спіймав дві червонокнижних рибини вагою 125 грамів з річки Стрий, поблизу Яворівської малої гідроелектростанції. Виловивши марену звичайну, рибалка порушив Правила любительського рибальства і завдав шкоди державі на 606 грн.

Свою вину Олег Д. визнав та щиро розкаявся. Попри це, суд визнав рибака винним. За вилов риби, яка занесена до Червоної книги, Олег Д. сплатить штраф розміром 510 грн. Постанову можна оскаржити протягом десяти днів з дня її винесення.

За наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, марену звичайну ловити заборонено. Якщо ж її спіймали, то слід одразу відпустити.

Марена звичайна зникає

До слова, марена звичайна належить до родини коропових. Занесена до списку МСОП, Європейського червоного списку та Червоної книги України. Може сягати до 1 м завдовжки та до 10 кг. Тривалість життя риби — до 15 років. Поширена здебільшого на Заході України. Її чисельність невідома, однак з 1980-х років стала рідше траплятися в уловах. “Зникнення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, забруднення води, надмірний вилов”, — зазначено у Червоній книзі України.

Нагадаємо, нещодавно суд також оштрафував мешканця Львівщини за привласнення марени звичайної. Раніше оштрафували чоловіка, який виловив чотириграмового червонокнижного дністровського пічкура.