Львівщина серед лідерів за доходами великих підприємств в Україні

На території області 62 компанії, які увійшли у перелік тисячі найбільших в Україні за доходами у 2023 році

У 2023 році тисяча найбільших українських підприємств отримала близько 7,2 трильйона гривень чистого доходу, що на 19,4% більше порівняно з попереднім роком. Львівська область увійшла в топ лідерів серед областей, як регіон з найбільшою кількістю таких компаній. Про це йдеться у дослідженні аналітичної системи YouControl.

Згідно з дослідженням, Київ залишається основним центром великого бізнесу. У столиці зареєстровано 412 компаній, які генерують майже 52% від загального обсягу доходів топ-1000 у 2023 році.

Лідери серед областей:

  • Дніпропетровська — 98 компаній,
  • Київська — 68 компаній,
  • Львівська область — 62 компанії.

Нафтогазовий сектор лідирує за доходами

На першому місці за обсягом чистих доходів у переліку 1000 найбільших компаній України — нафтогазовий сектор, заробивши 1,2 трильйона гривень або 16,8% від загальних доходів цих підприємств. На другому місці — електроенергетика (15,9%), а на третьому — роздрібна торгівля, яка зросла до 10,6% з 8,3% порівняно з попереднім роком.

Київ продемонстрував найбільший приріст доходів великого бізнесу, збільшивши їх на 627 мільярдів гривень (+20%). Київська область показала приріст на 104 мільярди гривень (+29%), а Львівська — на 92 мільярди гривень (+34%). Однак, у західних регіонах, таких як Волинська та Івано-Франківська області, приріст доходів був скромнішим або навіть спостерігався спад. Попри війну, великі компанії з Дніпра, Харкова та Одеси продовжують утримувати значну частку ринку. Водночас, через бойові дії значно знизилася бізнес-активність у Запорізькій, Донецькій, Луганській та Херсонській областях.

Аналіз показує, що у 2023-2024 роках географічна структура великого бізнесу стабілізується на новому рівні, при цьому великі промислові центри зберігають свою активність лише в регіонах, віддалених від прифронтової зони.

Нагадаємо, що на Львівщини створили рейтинг громад, що мають найбільшу заборгованість зі сплати місцевих податків. На аналітичному порталі Львівщини з’явився новий дашборд, який показує, які громади області мають найбільшу заборгованість зі сплати місцевих податків,