Водій помер під час відрядження: оштрафували директора львівської компанії-перевізника

Миколу Гурського оштрафували на тисячу гривень за порушення закону про працю

Франківський райсуд постановив оштрафувати директора ТзОВ “Транспортні системи” за порушення низки вимог закону про працю. Згідно з постановою, яку опублікували 16 серпня у Єдиному державному реєстрі, внаслідок недотримання закону помер працівник фірми. Директора компанії оштрафували на тисячу гривень.

У постанові не вказують ім’я, однак за відкритими даними судової влади України, йдеться про Миколу Гурського.

Водій помер у машині фірми під час відрядження

За матеріалами справи, компанія “Транспортні системи” не змогла надати суду документи, які б підтверджували, що працівникові повідомили про умови праці та про чіткий режим роботи.

“Вказані обставини зумовили нещасний випадок (раптову смерть) працівника підприємства, водія, яка настала під час його відрядження 27.02.2024 о 05 год у селі Бідовіце Кошацького краю Словацької Республіки, в транспортному засобі ТзОВ “Транспортні системи” — йдеться у постанові.

Натомість Микола Гурський наголосив, що про режим роботи, робочий час та час відпочинку водієві повідомили усно. Суд із такими доводами не погодився, зазначивши, що “посилання на встановлення п`ятиденного робочого тижня, з двома вихідними днями … не узгоджується із юридичним фактом моменту настання смерті водія під час його відрядження … в транспортному засобі ТзОВ “Транспортні системи”. Тому суд дійшов висновку про допущення триваючого порушення, яке так і не було усунуто роботодавцем, а припинено лише 27.02.2024, із настанням смерті водія”.

У документі також зазначають, що адміністрація компанії “Транспортні системи” не надала суду документ, який би підтверджував, що працівника повідомили про терміни припинення трудового договору. Директора фірми також звинуватили у:

  • відсутності обліку роботи, яку виконують водії
  • відсутності в табелях обліку тривалості робочого часу водіїв
  • відсутності інформації щодо відпрацьованого часу водієм, який помер
  • не встановленому щотижневому відпочинку тривалістю не менше 24 годин

“При огляді наданих табелів обліку робочого часу встановлено, що водію ОСОБА_2 (водій, який помер — ред.) впродовж січня лютого 2024 року не надано жодного вихідного дня, чим порушено право ОСОБА_2 на відпочинок … серед іншого, окрім обов`язків водія, зокрема зазначено: п.27. здійснювати охорону вантажу та автомобіля під час стоянки на кінцевих і проміжних пунктах. Наведене може свідчити про залучення водія ОСОБА_2 до іншої роботи (зокрема, охоронника) під час відпочинку водія,” — йдеться в постанові.

Директор компанії у суді заперечував свою вину

На засідання суду порушник не прибув, свою вину у скоєному заперечив та просив закрити справу, наголошуючи про закінчення термінів притягнення до адмінвідповідальності щодо кількох порушень. Попри це, суддя Оксана Баран визнала директора ТОВ “Транспортні системи” винним у порушенні вимог законодавства про працю та призначила штраф — 1020 грн. Окрім того Микола Гурський має сплатити 606 грн судового збору. Постанову ще можна оскаржити протягом десяти днів з дня проголошення.

До слова, згідно з даними аналітичної системи YouControl, Микола Гурський є і директором і власником ТОВ “Транспортні системи”, яка зареєстрована у Львові. Крім того, Гурський зареєстрований як підприємець, який займається торгівлею автозапчастин у Сколе. Також він є головою та бенефіціаром громадської організації “Дієвий контроль” у Сколе. Крім того, людина з таким же прізвищем та ініціалами у 2020 році балотувалась на посаду голови Сколівської ОТГ.

Нагадаємо, нещодавно директора львівського інституту проектування оштрафували за невиплату зарплати 72 працівникам. Раніше у Стрию директора місцевого підприємства оштрафували за понаднормову роботу підлеглих.