“Торфовища Білогорща” відновлять за 4 млн грн грантових грошей

В заказнику облаштують дерев’яні доріжки та вежі, що спостерігати за птахами

Водно-болотні угіддя у межах ландшафтного заказника “Торфовище Білогорща” відновлять за понад чотири мільйони грантових грошей. На місці облаштують дерев’яні стежки, а також вежі, аби спостерігати за птахами. Про це у п’ятницю, 16 серпня, повідомили у Львівській міськраді.

“Торфовища Білогорща” відновлять в рамках проєкту Restore4Life, який фінансує ЄС, за понад 4,2 млн грн. Частина грошей піде на демонтаж конструкцій меліоративних каналів, які відводили воду, а також “на усунення інших штучних бар’єрів на ділянці заказника, що сприятиме покращенню біорізноманіття”. Також на ділянці облаштують дерев’яні доріжки та вежі, щоб спостерігати за птахами.

Торфовище є унікальним, бо розташоване в місті

Як розповіла керівниця управління екології та природних ресурсів міста Галини Микітчак, “Торфовище Білогорща” є унікальним об'єктом, розташованим у межах міста.

“Завдяки геологічним дослідженням ми довели, що там є особливо цінні землі, де товщина торфу є досить великою. Ділянки торфовищ є оселищами для птахів. Тож ми проводимо орнітологічні дослідження, щоб зрозуміти, які саме види тут поширені. Фахівці зазначають, що в деяких місцях торфовища земля є досить осушеною. Тож переформатування ділянки в рамках проєкту відновлення дозволить зробити її більш заболоченою і сприятиме розвитку біорозмаїття та гніздуванню птахів,” — зазначила Галина Микітчак.

Наразі тривають суди щодо незаконного відчуження земель торфовища, тож цей проєкт має стати аргументом задля визнання важливості об’єкта на міжнародному рівні.

“Загалом в суспільстві побутує думка, що болото – це недобре і його варто осушувати, але то не так. Болото — це особливий унікальний об’єкт, дуже важливий для довкілля, який зокрема допомагає очищати повітря в місті” — додала Галина Микітчак.

Проєкт відновлення “Торфовища Білогорща” подало на конкурс управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради за співпраці з ГО “Дунайсько-карпатська програма”. Почати відновлювати торфовище планують у 2025 році.