Львів’янину з ускладненням після коронавірусу в Мукачево пересадили нове серце

Медики зі Львова та Мукачева пересадили серце 57-річному пацієнту зі Львова

У лікарні святого Мартина на Закарпатті команда медиків зі Львова та Мукачево пересадила серце 57-річному чоловіку зі Львова. У чоловіка після коронавірусу виникло ускладнення — запалення серцевого м'яза та втрата функції шлуночка серця. Про це йдеться на сторінці медзакладу у Facebook,

Донором став 43-річний житель Мукачево, якого госпіталізували з обширним інсультом головного мозку. Врятувати чоловіка не вдалось. Після констатації смерті мозку родичі дали згоду на посмертне донорство. Медики здійснили забір серця, печінки та нирок. Органи пересадили загалом чотирьом пацієнтам.

"Це дало змогу врятувати чотири життя. За 8 місяців в лікарні було проведено сім діагностик смерті мозку і тільки ця сьома — це ті родичі, які надали згоду", — розповів лікар-трансплантолог Євген Гардубей.

Серце пересадили пацієнту зі Львова

Серце пересадили 57-річному мешканцю Львова. За словами кардіолога та трансплантолога Богдана Геля, внаслідок коронавірусу в пацієнта виникло ускладнення — запалення серцевого м'яза та втрата функції лівого шлуночка.

"Серце треба було пересаджувати в наших умовах, тому що транспортування серця не на гелікоптері призвело б до загибелі самого серця, тому, згідно з правилами трансплантації, був доставлений реципієнт, якому і було пересаджене серце", — пояснив заступник директора з медичної частини Мирослав Гавришко.

Операція тривала 5 годин

Операцію, яка тривала 5 годин, виконали фахівці Першого ТМО Львова та лікарні святого Мартина. Вона пройшла успішно. Через 5 годин після трансплантації мешканця Львівщини реанімобілем в супроводі реаніматологів та кардіохірурга транспортували до Львова.

У день операції у чоловіка народився онук

"У пацієнта в той же день народився внук. Перші слова, які пацієнт сказав своїй доньці, що він вже прооперований, у нього нове серце, а донька йому сказала, що у нього народився онук у цей же день, коли йому робили операцію. Тобто пацієнт отримав два нові життя у цей день", — зазначив Євген Гардубей.

Інші органи — печінку і дві нирки у спеціальних боксах доправили у Львів, адже вони, через іншу групу крові, не підійшли пацієнтам із Закарпаття. Фахівці виконали пересадки ще трьом людям.

Нагадаємо, раніше львівські хірурги пересадили серце 49-річному військовому. Донором для захисника Василя Ципівка став мешканець Одеської області, якому лікарі констатували смерть мозку.