Рейтинг громад Львівщини, що мають найбільшу заборгованість зі сплати місцевих податків

Новий дашборд відображає стан заборгованості зі сплати основних місцевих податків до бюджету громади

На аналітичному порталі Львівщини з’явився новий дашборд, який показує, які громади області мають найбільшу заборгованість зі сплати місцевих податків, повідомили у Львівській ОВА у четвер, 15 серпня.

Найбільшим боржником є Львівська громада

На дашборді можна відстежувати заборгованість за різними податками: на житлову і нежитлову нерухомість, земельний податок, орендну плату тощо. Станом на 1 серпня великі суми заборгованості спостерігаються за податком на нерухоме майно. Загальний борг по області складає 254,4 мільйона гривень. Лідером в рейтингу найбільших громад-боржників є Львівська територіальна громада.

  1. Львівська територіальна громада — 185,1 млн грн.
  2. Дрогобицька ТГ — 9,1 млн грн,
  3. Трускавецька ТГ — 8,2 млн грн,
  4. Солонкiвська ТГ — 7,7 млн грн,
  5. СтрийськаТГ — 6,1 млн грн

Схожа ситуація і з податком на нежитлову нерухомість. Загальна сума боргу в області складає 121,7 мільйона гривень, з яких найбільше у:

  1. Львівській ТГ — 40,4 млн грн,
  2. Стрийській ТГ — 9,2 млн грн,
  3. Городоцькій ТГ — 6,6 млн грн,
  4. Дрогобицькій ТГ — 6,5 млн грн,
  5. Сокальській ТГ— 4,6 млн грн.

Які громади лідирують за боргами земельного податку

Загальна сума заборгованості за земельним податком у Львівській області становила 84,7 мільйона гривень. Це на 9% менше, ніж було 1 травня. Найбільше за земельним податком недоотримали бюджети:

  1. Трускавецької ТГ — 5,3 млн грн
  2. Львівської ТГ — 5,1 млн грн
  3. Давидiвської ТГ— 4,6 млн грн
  4. Солонкiвської ТГ — 4,6 млн грн
  5. Городоцької ТГ — 4 млн грн

Водночас найкращу динаміку зі зменшення заборгованості порівняно з травнем 2024 року показали: у Великомостівській громаді, де заборгованість знизилася на 40%, а в Ралівській та Підберізцівській — на 32%, також на 28% заборгованість зменшилася у Сколiвській та Оброшинській громадах.

Перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик наголосив, що важливо, щоб громади відповідально ставилися до сплати податків. Адже ці гроші могли б піти на розвиток інфраструктури, забезпечення якісних послуг або навіть на оборону країни.