Нові підозри повідомили командиру львівського "Беркута" за розстріли на Майдані

Командирам Львівського, Харківського та Севастопольського “Беркута”повідомили про нові підозри за розгін мітингувальників в ніч на 19 лютого 2014 року. Помічнику начальника штабу Львівського “Беркута” інкриміновано пособництво у вчиненні злочинів

Прокурори Офісу Генерального прокурора повідомили про підозри командирам підрозділів міліції особливого призначення “Беркут” ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та міста Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського “Беркута”. Підозри повідомили за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року у центральній частині Києва. Про це 15 серпня розповіли в Офісі генерального прокурора.

“У ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку Профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися антитерористичні заходи, які не мали реальних підстав”, — йдеться у повідомленні.

Використовували водомети, рушниці та гранати

У Офісі генерального прокурора розповіли деталі справи: під час силових дій співробітники “Беркута” оточили Майдан зі сторони Європейської площі та вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів “Торнадо”, військових прожекторів. Також вони використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями зі свинцевої картечі та гранати завезені із Російської Федерації. Такі дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства – 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78, а також інших тяжких наслідків.

Наразі вирішується питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів. 

Інкриміновано організацію умисних вбивств

Командирам підрозділів інкриміновано організацію групою осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій; перевищення влади та службових повноважень; нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства. Помічнику начальника штабу Львівського “Беркута” інкриміновано пособництво у вчиненні цих злочинів.

Обвинувачені

“На цей час за вказаними подіями (проведення АТО 18.02.2014) до кримінальної відповідальності притягнуто ряд керівників органів державної влади, а також правоохоронців, які безпосередньо організували вчинення цих злочинів. Серед них колишні Голова СБУ, його перший заступник — керівник АТЦ при СБУ, Міністр оборони України, Міністра внутрішніх справ України, його заступник, керівництво ГУМВС України в Києві, а також — виконавців з-поміж співробітників підрозділів МОП “Беркут”, — зазначили в Офісі генерального прокурора.

На розгляді у судах знаходяться обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких 10 високопосадовців. Досудове розслідування стосовно 6 осіб триває.

Нагадаємо, колишній заступник командира — начальник штабу батальйону міліції особливого призначення “Беркут” Сергій Голуб отримав тюремний вирок — його заочно засудили до десяти років в’язниці за підрив зброї на базі у Львові під час Революції гідності. Інцидент стався ввечері 20 лютого 2014 року на вулиці Тролейбусній у Львові. Вогонь знищив чергову частину та склад зі зброєю, двоє людей загинули, зникли 287 одиниць вогнепальної зброї й боєприпасів, а також транспортні засоби. Наразі Сергій Голуб перебуває в міжнародному розшуку. В жовтні 2014 року він отримав додаткову відпустку, під час якої втік до Росії, полетівши прямим рейсом зі Львова до Москви.