Тернополяни переправили за кордон 122 ухилянтів — серед них мешканці Львівщини

Чоловіки призовного віку виїжджали через систему “Шлях” під виглядом водіїв-волонтерів

У Тернополі судитимуть двох чоловіків, які організували незаконний виїзд за кордон 122 ухилянтів, зокрема і чоловіків з Львівщини. Про це 14 серпня повідомили у Західному регіональному управлінні Держприкордонслужби України.

Організували виїзд депутат сільради та засновник ГО

Слідством встановлено, що організатори схем допомогли чоловікам з Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської та Хмельницької областей незаконно перетнути державний кордон України. Один із підозрюваних — мобілізований депутат сільської ради. У військовій частині він вносив прізвища своїх клієнтів, як водіїв-волонтерів, які виїжджали за гуманітарною допомогою для ЗСУ.

“На підставі сфальшованих листів ця інформація потрапляла до автоматизованої інформаційної системи. У такий спосіб протягом липня 2022 — січня 2023 років підозрюваний допоміг незаконно виїхати за кордон 74 військовозобов’язаним чоловікам”, — йдеться у повідомленні.

Вилучені докази

Ще одна справа стосується 48 чоловіків, які також виїхали за кордон за програмою “Шлях” як водії для перевезення гуманітарної допомоги, але не повернулися. Цю схему організував тернополянин, засновник громадської організації, разом зі своїми спільниками.

В обох випадках проводили кримінальне провадження за незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до семи років із забороною обіймати певні посади до трьох років.