Селищного голову з Львівщини оштрафували за регулярні премії самому собі

Сума премій загалом становила більше 250 тис. грн

Голову Красненської селищної ради оштрафували за статтею про конфлікт інтересів, адже він виписував премії самому собі. Найбільша премія, яку виписував собі Роман Фурда, була цього року і становить 12,8 тис. грн, з яких виплачено 10,3 тис. грн. Про це йдеться у постанові, яку оприлюднили у Єдиному судовому реєстрі у вівторок, 13 серпня.

У постанові не вказано імені селищного голови, однак на сайті судової влади України зазначено, що порушник — Роман Фурда. На сайті ж Красненської селищної ради він представлений як чинний голова.

Селищний голова виписував собі премії до 30 разів

Згідно з матеріалами справи, Роман Фурда регулярно виписував собі премії від 24 серпня 2023 року по 26 березня 2024 року. Найменша сума премії становила 5 тис. грн. Тоді голова преміював себе згідно з розпорядженням “Про преміювання працівників з нагоди Великодніх свят”, яке він сам підписав. “Оскільки рішенням Красненської селищної ради № 894 від 08.12.2022 року селищному голові у 2023 році встановлено щомісячну премію відповідно до особистого вкладу у загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати, тобто вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцією,” — йдеться в документі.

Найвища ж премія була згідно з розпорядженням селищного голови “Про преміювання працівників”. Тоді Роман Бурда нарахував собі 12,8 тис. грн, з яких виплатили 10,3 тис. грн. Таким чином голова порушив дві статті, а саме “не повідомив у встановленому законом випадку та порядку про наявність у нього реального конфлікту інтересів” та “прийняв рішення в умовах реального конфлікту інтересів, а саме: підписав розпорядження …”.

Згодом у Львівській прокуратурі додали, що загальна сума премій становила більше 250 тис. грн.

За порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів суддя Ганна Шендрікова призначила Роману Фурді штраф розміром 3400 грн. Крім того, порушник сплатить судовий збір — 606 грн. На постанову ще можна подати апеляцію протягом десяти днів з дня проголошення.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, як голова Красненської селищної ради Роман Фурда декларується з 2021 року. Раніше він був на посаді заступника голови Буської райради. Як вказано на сайті селищної ради, 44-річний селищний голова Красного є членом політичної партії “Самопоміч” та проживає у тому ж селищі.