Доброчесна Львівщина: запрацював Telegram-бот для повідомлень про корупцію

Повідомляти про випадки корупції можна анонімно або авторизувавшись через "Дію"

На Львівщині запустили новий чат-бот у Telegram, через який мешканці можуть повідомляти про корупційні правопорушення. Його створили за ініціативи начальника Львівської ОВА Максима Козицького. Про це 14 серпня під час брифінгу повідомили у Львівській ОВА.

“Я свідомий того, що у Львівська обласна державна адміністрація чи в інших держструктурах можуть бути нечесні люди. Але їх стане менше тільки тоді, коли чесні відверто говоритимуть про дії порушників”, — зазначив Козицький.

Викривачі можуть додавати фото та відео докази

Як пояснив заступник голови з питань цифрового розвитку ЛОВА Олександр Кулепін, раніше мешканці Львівщини могли повідомляти про корупцію через спеціальну телефонну лінію або сайт викривачів, який керується НАБУ. Тепер з'явився ще один зручний спосіб — телеграм-бот "Доброчесна Львівщина". Бот дозволяє кожному, хто має інформацію про корупцію, поділитися нею анонімно або авторизувавшись через додаток "Дія". Якщо людина не хоче залишатися анонімною, закон гарантує її захист, і інформація буде доступна лише тим, хто проводить розслідування.

“Щоб скористатися ботом, достатньо знайти його в Telegram, натиснути "розпочати" і слідувати підказкам. Бот допоможе визначити, на кого спрямоване повідомлення — це можуть бути працівники адміністрації, органів, з якими вони співпрацюють, або інших організацій. Також бот попросить детально описати порушення і надати докази, такі як фотографії або відео” — пояснив Олександр Кулепін.

Повідомити про корупцію на Львівщині також можна:

  • через спеціальну телефонну лінію обласної державної адміністрації: (032)2999290.
  • на електронну пошту: korupcija@loda.gov.ua
  • на Гарячу лінію області: 1684

Звернення розглядатимуть відповідні правоохоронні органи

У боті можна повідомити про випадки корупції, які скоїли працівники обласної державної адміністрації, її структурних підрозділів, а також підприємств та установ з яким співпрацює ЛОВА.

Надану інформацію розглядатиме відділ запобігання корупції Львівської ОВА або ж її передадуть на відповідний портал — наприклад НАЗК, або іншим правоохоронним органам. Представники нацполіції прокуратури та НАБУ зазначили, що чат-бот значно покращить діяльність правоохоронних органів. Вони закликали людей не боятися і надсилати повідомлення про корупційні правопорушення, які будуть розслідувані і отримають належну юридичну оцінку.