Вимагання пів мільйона доларів: ексзаступник міністра енергетики та його спільники під вартою

ВАКС обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою для корупціонерів з Міненерго

ВАКС обрав запобіжний захід у виді тримання під вартою ексзаступнику міністра енергетики, викритого на вимаганні пів мільйона дол. США за надання дозволу на вивезення гірничовидобувного обладнання з прифронтового району. Про це ввечері 12 серпня повідомили у НАБУ. Альтернатива - застава у розмірі 25 млн грн.

“Його спільників, довірену особу та керівника держпідприємства, суд відправив під варту з альтернативою застави 65 млн грн та 7 млн грн відповідно”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Служба безпеки України та НАБУ затримали заступника міністра енергетики на хабарі у пів мільйона доларів. За ці гроші чиновник обіцяв передати у користування унікальне обладнання з шахт Донеччини на шахти у західному регіоні України. Правоохоронці не вказують ім’я затриманого, однак за даними джерел "Української правди", йдеться про Олександра Хейла.

Чиновника затримали в Києві, коли він отримував хабар. За гроші він обіцяв передати керівникам державних підприємств у Львівсько-Волинському вугільному басейні унікальне гірничовидобувне обладнання, яке мало бути евакуйоване з шахт у прифронтових районах Донеччини. Це обладнання належить державній вугільній компанії, що розташована в одному з найнебезпечніших районів на сході країни — Покровському.

Чиновник, в чиї обов'язки входило збереження цього обладнання, почав вимагати гроші за дозвіл на його евакуацію і передачу. Для здійснення свого плану він залучив трьох спільників: приватного енерготрейдера, керівника енергетичної компанії з Миколаївської області та керівника видобувного підприємства з Донеччини.