Суд повернув Шегинівській сільраді близько 15 га землі через банкрутство орендаря

ТзОВ “АГРОМАЙЗ” пів року не платило за оренду землі. Підприємство перебуває на стадії ліквідації

Господарський суд Львівської області розглянув позов Яворівської окружної прокуратури про розірвання договору та повернення земельної ділянки Шегинівській сільській раді. Підприємство, яке взяло в оренду 14,8 га землі, пів року не платило та перебуває на стадії банкрутства. Про це йдеться в рішенні, яке опублікували 9 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Підприємство банкрут

У червні 2018 року між Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області та ТзОВ “АГРОМАЙЗ” був укладений семирічний договір про оренду 14,8 га землі. На підставі наказу керівника Держгеокадастру, у квітні 2019 року земельна ділянка перейшла у комунальну власність Волицької сільської ради. Уже через два місяці земля перейшла у комунальну власність Шегинівської сільради через реорганізацію та приєднання Волицької сільради до Шегинівської громади. Отже, усі права та обовʼязки за договорів про оренду 14,8 га землі перейшли до Шегинівської сільради.

Суд встановив, що починаючи з травня 2023 року ТзОВ “АГРОМАЙЗ” взагалі не платило за оренду земельної ділянки й заборгувало Шегинівській сільраді понад 84 тис. грн. Через порушення умов договору сільрада вирішила подати до суду та розірвати угоду. Як зазначено на аналітичному порталі YouControl, ТзОВ “АГРОМАЙЗзаймалось вирощуванням зернових та бобових культур. Крім того, в матеріалах справи йдеться, що компанія перебуває на стадії банкрутства.

Оприлюднено на офіційному вебсайті Касаційного господарського суду у складі Верховного суду повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОМАЙЗ банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, у встановленому законом порядку” — йдеться у рішенні суду.

Вивчивши матеріали справи, суд прийняв рішення розірвати угоду між Шегинівською сільрадою та ТзОВ “АГРОМАЙЗ”. Товариство зобовʼязали повернути орендовану землю і сплатити понад 6 тис. грн судового збору. На рішення можна подати апеляцію.