Львівщині загрожує значне потепління: середня температура може зрости у півтора раза

Міндовкілля презентувало стратегію підготовки Львівської області до зміни клімату

На Львівщині середня температура за рік буде поступово зростати кожні 20 років. І уже до 2100 року вона може збільшитися на 4,1°C. Про це йдеться у Стратегії адаптації до зміни клімату для Львівської області, яку презентувало Міністерство захисту довкілля, повідомили 8 серпня на Урядовому порталі.

Для Львівщини, як однієї з найбільш густонаселених та економічно активних областей України, значні кліматичні зміни можуть мати серйозні наслідки для життя людей та економічної стабільності регіону, йдеться у повідомленні.

У стратегії йдеться, що з 1991 до 2010 року середньорічний температурний режим на Львівщині становить +8°C для рівнинної території. Для передгірських та гірських районів середні значення є нижчими та становлять від +6° до +8°C. Найнижча середньорічна температура повітря — у високогір’ї Карпат (Сколівські Бескиди): +5,7°C. Зміну середньої температури на Львівщині прогнозували за кількома сценаріями, залежно від концентрації в атмосфері парникових газів.

Як буде змінюватись температура до кінця століття

У найближчому майбутньому (до 2040 року) за реалізації помірного сценарію на території Львівської області середньорічна температура зросте 0,8°C. За песимістичним сценарієм, потепління складе 1°C. На середину сторіччя (2041-2060 роки) за помірним сценарієм, середня температура повітря на Львівщині буде на 1,3°C вищою за теперішній стан. Тоді як за сценарієм високих концентрацій парникових газів цей показник може зрости до 1,9°C. За обома сценаріями таке зростання матиме помірний вплив на економіку Львівської області.

На кінець сторіччя (2081-2100 роки) помірний сценарій прогнозує підвищення середньої температури до 2°C, натомість радикальний — до 4,2°C. Таке потепління, за оцінкою дослідників, матиме дуже високий ступінь впливу на місцеву економіку. Також у стратегії прогнозують збільшення кількості екстремально спекотних днів та тропічних ночей влітку, зменшення морозних днів узимку та збільшення кількості опадів упродовж року.

Окрім прогнозу кліматичних змін, розробники стратегії зробили оцінку впливу на різні сектори економіки: області, зокрема сільське та лісове господарство, водні ресурси, рибальство, туризм, критичну інфраструктуру, здоров’я, та культурну спадщину. Також у стратегії визначили заходи, які слід впроваджувати на Львівщині, щоби адаптуватись до змін клімату.

Нагадаємо, львівські орнітологи відзначають появу у міських парках нових видів птахів і пов’язують це зокрема і з кліматичними змінами.