13-річна дівчинка з правцем місяць перебуває в комі у львівській лікарні

Дитина у важкому стані. Окрім правця, в організмі дитини також виявили аскариди

У львівському Охматдиті протягом місяця у комі перебуває 13-річна дівчинка з правцем. Лікарі зазначають, що школярка не була вакцинованою. У дитини стабільно важкий стан, окрім правця в її організмі виявили масивний аскаридоз. Про це повідомили у понеділок, 5 серпня, у Центрі дитячої медицини.

Як зазначили медики, 13-річна дівчинка потрапила до лікарні із симптомами “гострого живота” і болями в попереку. Після діагностики та усіх аналізів лікарі зʼясували, що у дівчини правець. “Дівчина вже місяць у стані медикаментозної коми у стабільно важкому стані. До цього стан був вкрай важкий. Спільними зусиллями команди наших медиків його вдалось стабілізувати. Однак, загроза життю ще є,” — зазначили у лікарні. Медики зазначають, що в пацієнтки не було щеплення від правця.

Окрім правця у дівчинки масивний аскаридоз

Окрім правця, в дитини також виявили масивний аскаридоз — глистяне захворювання, яке викликає круглий черв'як аскарида людська. Це одні з найбільших хробаків-паразитів, які за три місяці в організмі вони виростають до 44 см. Самка аскариди щодня відкладає до 200 тис. яєць.

“У дівчинки неврологічний дефіцит. Ми будемо робити ще додаткові обстеження аби виключити органічне ураження мозку,” — розповіла завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова.

До слова, правець не передається від людини до людини лише через потрапляння бруду у рани чи через укуси тварин. Як стверджують лікарі, найчастіше зараження відбувається внаслідок дрібних побутових травм і поранень стоп. Від правця захищає щеплення, яке вперше в плановому порядку проводиться з двомісячного віку, потім в чотири та шість місяців. Ще раз вакцинуватись треба в 6 і 16 років. Далі вакцину проти правця вводять кожні 10 років для всього дорослого населення.