Львівська облрада розгляне передачу понад 6 тисяч га мисливських угідь Мирославу Хом’яку

Йдеться про мисливські угіддя у Яворівському районі

На розгляд сесії Львівської обласної ради підготували проєкт рішення про надання мисливських угідь у користування приватному підприємству "Мисливське господарство "Явір", власником якого є Мирослав Хом’як. Йому також належить відпочинковий комплекс “Явір Резорт”, який розташований поблизу угідь. Йдеться про передачу понад 6 тисяч га території у Яворівському районі. Проєкт оприлюднили 26 липня.

Угіддя планують надати у користування на 15 років

Угіддя, які планують надати в користування, розташовані на території Новояворівської громади, зокрема біля смт Шкло та сіл Старичі, Терновиця, Бердихів, Кам'янобрід, Добростани. Також вони охоплюють частину земель місцевих лісництв. Йдеться про територію площею 5844,7 га. На ній розташовані понад 2 тис. га полів, 3,5 тис. га лісів та 101 га водно-болотяних ділянок. Згідно з проєктом рішення, підприємство має отримати територію в користування на 15 років. Протягом місяця після прийняття рішення, "Мисливське господарство "Явір" має укласти договір з Державним агентством лісових ресурсів України.

Зазначено, що на території немає природоохоронних об'єктів. Як вказано у пояснювальній записці до проєкту ухвали, передача угідь у користування повинна сприяти розвитку мисливського господарства, охороні та збільшенню кількість диких тварин, а також створенню умови для спортивного полювання та рибальства.

Що відомо про Мирослава Хом’яка

За даними аналітичної системи YouControl "Мисливське господарство "Явір" створене понад 14 років тому у селі Старичі. Це підприємство раніше називалося "Мисливське господарство "Динаміт". Основний КВЕД “Мисливство, відловлювання тварин і надання пов'язаних із ними послуг”. Власником господарства є Мирослав Хом’як, якому також належить відпочинковий комплекс “Явір Резорт”, ТРК “Львівська хвиля”, тернопільська телерадіокомпанія “Такт”. Крім цього, раніше він володів телестудією “Високий замок”.

У минулому Мирослав Хом’як обіймав керівні посади в податковій службі та обласній адміністрації. Зокрема, на початку 2000-х років керував Львівською податковою службою. Після Помаранчевої революції 2004 року Хом'як був змушений відійти від активної політичної діяльності, проте повернувся після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах. У 2010-2014 роках він очолював департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА. У цей час львівські підприємці звинувачували його в організації корупційних схем. З липня 2015 року очолював львівську обласну організацію партії "Наш край", діяльність якої була заборонена у червні 2024 року.