У Львівський історичний музей передали 104 артефакти із Закарпаття

Незабаром їх представлять для огляду відвідувачів

Фонди Львівського історичного музею поповнилися 104 предметами археології та нумізматики VII-XIX століть. Раніше їх конфіскували правоохоронці на Закарпатті. Про це 31 липня повідомив Львівський історичний музей.

Передача конфіскованих культурних цінностей відбулася у вівторок, 30 липня, на території Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Легоцького. Таким чином було виконано наказ Міністерства культури України.

Як розповіла LVIV.MEDIA завідувачка відділу історії України Львівського історичного музею Оксана Куценяк, ці артефакти під час спроби вивезти їх за кордон виявили на Закарпатті митнику у 2021 році. Відтоді тривали експертизи, судові процедури та лише зараз львів’яни змогли забрати ці предмети у свої фондосховища. “Весь цей скарб складається з 50 монет, решта — це археологічні знахідки. Це бронзові фібули, наконечники стріл, кільця зі вставками, хрестики, підвіски тощо. Датування в усіх випадках є різним. Деякі з цих предметів потребують ретельнішого дослідження, наприклад окремі монети, які, я сподіваюся, після цього вивчення зможуть розкритися для нас зовсім по-новому” — зазначила Оксана Куценяк.

Після того, як музейники задокументують предмети старовини, їх планують виставити для огляду в археологічній експозиції музею, що на площі Ринок, 24. Це може статися вже через місяць або й раніше, запевнила Оксана Куценяк.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що два музеї Львова отримають 4 мільйони 602 тисячі гривень від Українського культурного фонду на власні проєкти. Гроші отримають Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка та Львівський музей історії релігії.