Львівські медики видалили кілограмову пухлину разом з ниркою дворічній пацієнтці

Злоякісна пухлина могла призвести до загибелі дівчинки

Лікарі у Львові успішно прооперували дворічну Марію, у якої була злоякісна пухлина в нирках. Кілограмове утворення тисло на внутрішні органи та могло спровокувати сильну кровотечу, яка б призвела до загибелі дівчинки. Разом з пухлиною медикам довелося видалили і нирку дитини. Про це повідомили у понеділок, 29 липня, у Першому ТМО Львова.

Як розповіли медики, вперше ознаки хвороби у дворічної Марійки Мумряк з Тернополя помітила її мама, коли змінювала дитині підгузок і побачила кров. Жінка звернулась до найближчої лікарні, де малечі зробили УЗД і виявили двадцятисантиметрову пухлину на правій нирці дівчинки — нефробластому, яка є найбільш поширеним злоякісним ембріональним захворюванням у дітей. При тому, що пацієнтка важила 12 кг, вага пухлини була більше кілограма.

Пацієнтці видалили пухлину разом із ниркою

Дівчинку скерували до Львова, де тутешні медики призначили пацієнтці хіміотерапію, аби знищити ті пухлинні клітини, які вже потрапили в кров. Надалі дитину прооперували:

“У ході втручання наші спеціалісти відділили пухлину від життєво-важливих органів, до яких вона приросла: дванадцятипалої кишки, діафрагми, печінки, товстої кишки та нижньої порожнистої вени. Разом із нефробластомою довелося видалити і праву нирку Марійки. Операція тривала близько трьох годин і минула успішно,” — зазначили у лікарні. Наразі дівчинка має пройти ще один курс хіміотерапії.

Пацієнтка з батьками. Фото: Перше ТМО Львова

Нагадаємо, нещодавно лікарі у Львові виконали унікальну операцію на аорті через проколи на стегнах пацієнта. Чоловік міг будь-якої миті померти від розриву аневризми. Операція тривала 2,5 години.