Мешканця Львівщини оштрафували за привласнення червонокнижної рибини

Рибалка виловив марену звичайну з Дністра і забрав з собою додому

Жидачівський районний суд постановив оштрафувати рибалку, який виловив та привласнив стограмову марену звичайну, яка занесена до Червоної книги України. Згодом рибину повернули у природне середовище живою, про це йдеться у постанові, яку оприлюднили у Єдиному державному реєстрі у п’ятницю, 27 липня.

Рибалка сплатить 680 грн штрафу

За матеріалами справи, 20 червня Олег З. виловив червонокнижну рибину з річки Дністер, в селищі Журавно Стрийського району. Марену звичайну вагою 100 грамів чоловік забрав з собою, замість того, щоб повернути у воду: “Помістив її у власний садок, не вживши при цьому заходів щодо негайного її повернення в природне середовище, чим порушив пп.3 п.5 розділу ІV Правил любительського рибальства”. Відтак порушив вимоги охорони видів тварин, які занесені до Червоної книги.

На засідання суду порушник не з’явився. Суддя визнав винним Олега З. і призначив штраф розміром 680 грн. Крім того, рибалка має сплатити судовий збір — 605 грн 60 коп. У постанові зазначили, що марену звичайну повернули назад у воду.

Постанову можна оскаржити протягом десяти днів з дня її винесення.

Марена звичайна зникає

До слова, марена звичайна належить до родини коропових. Занесена до списку МСОП, Європейського червоного списку та Червоної книги України. Може рости довжиною до 1 м та вагою до 10 кг. Тривалість життя риби — до 15 років. Поширена здебільшого на Заході України. Її чисельність невідома, однак з 1980-років стала рідше траплятися в уловах. “Зникнення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, забруднення води, надмірний вилов”, — зазначено у Червоній книзі України.

Нагадаємо, нещодавно суд на Львівщині оштрафував чоловіка, який виловив чотириграмового червонокнижного дністровського пічкура.