Львівська науковиця три тижні досліджувала Західну Сахару

Разом з нею в експедиції взяли участь вчені з Варшави і Познані

Львівська науковиця Лідія Дубіс разом із польськими колегами з Варшавського та Познанського університетів 21 день досліджувала рельєф та особливості розвитку туризму в Західній Сахарі, у королівстві Марокко. Про це 26 липня повідомив Львівський національний університет імені Івана Франка.

Міжнародна експедиція тривала з 21 червня до 12 липня 2024 року. Завідувачка кафедри геоморфології і палеогеографії географічного факультету ЛНУ Лідія Дубіс разом з колегами з Варшави і Познані досліджували еолові  форми рельєфу і процеси, а також особливості розвитку туризму у Західній Сахарі. Дослідження відбувалися у маловивченій частині пустелі, яка локалізована за понад 100 км на південь від північного тропіка Рака, в унікальному районі, де Західна Сахара межує з Атлантичним океаном.

«Ці дослідження є продовженням  вивчення еолового рельєфу і процесів та проблем опустелювання Північної Африки, що вже понад 20 років проводяться дослідниками кафедри геоморфології й палеогеографії географічного факультету нашого університету спільно з відомими польськими дослідниками. Досвід здійснення таких досліджень є важливим для України в умовах викликів сьогодення – задля розв'язання проблем глобальної зміни клімату та запобігання негативних наслідків антропогенного перетворення довкілля», ‒ зазначила Лідія Дубіс.