В Україні жінок безплатно навчатимуть керувати автобусами

Після навчання жінки зможуть зайняти 6 тисяч вакансій

В Україні стартує новий проєкт для жінок, які хочуть навчитись керувати автобусами. Міністерство інфраструктури разом з організацією ООН “Жінки в Україні” запускають безкоштовну програму навчання. Про це 24 липня повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Проєкт повинен допомогти подолати стереотипи

Проєкт називається "Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень". Його мета — подолати нестачу водіїв автобусів, яка виникла через війну, та дати жінкам нові можливості для роботи. Заступник міністра Сергій Деркач розповів, що зараз в Україні не вистачає близько 6 тисяч водіїв автобусів. Цей проєкт допоможе зменшити дефіцит кадрів і подолати стереотипи про "чоловічі" професії.

“Цей проєкт дуже важливий для підтримки жінок, які зацікавлені у виході на ринок праці. Він дасть їм нові навички та доступ до роботи водійками автобусів. Для ООН Жінки також дуже важливо, що в цьому проєкті залучені роботодавці, разом з якими ми працюємо над забезпеченням повної рівності на робочому місці та усуненням дискримінації”, – пояснила представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер

Після закінчення курсу учасниці отримають кваліфікаційну картку водія, який підтверджує професійну компетенцію водія автобуса за європейським стандартом. Також проєкт передбачає освіту для роботодавців. Їх навчатимуть, як забезпечити рівні права для жінок на роботі та уникнути дискримінації. Програму фінансує Швеція, а реалізовувати її буде українська організація "Фундація інституційного розвитку".