Найбільш забруднені річки Львівщини: дані за червень

Екологи виявили забруднення у шести водоймах області

У червні на Львівщині провели моніторинг якості поверхневих вод у 23 водних об'єкти. У шести річках виявили проблеми із якістю води. Про це 23 липня повідомили у Львівській ОВА.

Басейнове управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну перевірило якість поверхневих вод в українській частині басейну річки Вісли. Обстежили 23 водних об'єкти, з них — 17 у суббасейні Західного Бугу та 6 — у суббасейні Сяну. Дослідження виявило, що найгірша якість води спостерігається у річці Полтва, а найчистішою виявилася вода у річці Завадівка біля села Грушів.

У червні найгіршу якість води зафіксували:

  • Полтва — за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, летких вуглеводнів, важких металів, пестицидів;
  • Західний Буг нижче гирла р. Полтва — за вмістом органічних, біогенних речовин і пестицидів;
  • Свиня (нижче Жовкви) — за вмістом органічних та біогенних речовин;
  • Марунька (нижче Винників) — за вмістом органічних і біогенних речовин, пестицидів;
  • Малехівка (у межах Малехова) — за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • Золочівка (нижче Золочева) — за вмістом органічних і біогенних речовин.

Найкраща якість води спостерігалася у річці Завадівка (в межах села Грушів). Також, порівняно з травнем покращилася якість води у річках Шкло та Рибна. Однак за цей період у кількох річках якість води погіршилася. Йдеться про Полтву, ділянка Західного Бугу між Буськом і Кам'янкою-Бузькою, а також річок Золочівка, Малехівка, Марунька, Яричівка та Свиня.

Як пояснила, т.в.о. директора департаменту екології Львівської облдержадміністрації Оксана Війтик, влітку до звичайних забруднень додається підвищений вміст пестицидів. Це пов'язано з недотриманням правил використання прибережних зон та надмірним застосуванням хімікатів у сільському господарстві. Детальну інформацію про стан водних ресурсів України можна знайти на онлайн-карті, створеній Державним агентством водних ресурсів.