ЄС виділить майже 43 млн євро для облаштування євроколії на Львівщині

Колії за європейським стандартом прокладуть від Львова до державного кордону у Закарпатській та Чернівецькій областях

Європейський інвестиційний фонд «Механізм Сполучення Європи» (CEF) частково профінансує інтеграцію залізничної системи України в транспортну систему ЄС. У липні 2024 року фонд вирішив виділити на це майже 43 млн євро. “Укрзалізниця” планує використати на обладнання євроколій до західного кордону країни. Про це пресслужба компанії повідомила у вівторок, 23 липня.

Загальний бюджет з вдосконалення залізничної мережі та розвитку колії 1435 мм складає 85,91 млн євро, CEF надасть Укрзалізниці половину від цієї суми — 42,95 млн євро. За ці гроші “Укрзалізниця” планує:

  • впровадити колію 1435 мм на ділянці Чоп — Львів;
  • реконструювати інфраструктуру та побудувати колію 1435 мм з електрифікацією на ділянці Львів — Чернівці — Вадул-Сірет — Держкордон;
  • розробити стратегію реконструкції Львівського залізничного вузла із врахуванням використання європейського стандарту колії;
  • спроєктувати та побудувати колію 1435 мм з електрифікацією на дільниці Павлове-2 / Матьовце – Ужгород;
  • електрифікувати колію 1435 мм на ділянці Чоп – Ужгород.

До слова, CEF (Connecting Europe Facility) — це фонд Євросоюзу, який існує вже 10 років. Його створили для інвестицій у транспортні, енергетичні, цифрові та телекомунікаційні проєкти. Зокрема, CEF — це основний інструмент для фінансування розвитку Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).