29 років не виконували рішення: на Львівщині фермер відсудив у виконавчої служби 224 тис. грн

Виконавча служба 29 років не виконувала рішення суду про передачу фермерові земельної ділянки

На Львівщині фермерське господарство “Рисовський” відсудило у Державної виконавчої служби понад 200 тис. грн моральної компенсації. Причиною позову стало те, що господарству вже майже 30 не можуть передати чотири га землі. Про це йдеться у рішенні Господарського суду Львівської області, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень у понеділок, 22 липня.

За матеріалами справи, ще у 1994 році Арбітражний суд Львівської області зобов’язав Зубрянську сільську раду протягом місяця виділити фермерському господарству “Рисовський” чотири га землі із ділянки у 17 га, яку було додатково відведено Зубрянській сільській раді в запас з заготівельного господарства ”Львівське”.

Вже протягом 29 років фермерське господарство намагається домогтися виконання рішення суду. За цей час виконавче провадження двічі закривали, суд двічі визнавав рішення про закриття незаконними, а також тричі змінювався боржник — спочатку на Головне управління Держземагентства, а потім — на управління Держгеокадастру та Солонківську сільську раду.

У зв’язку з тривалим невиконанням рішення, фермерське господарство “Рисовський” звинуватило Пустомитівський відділ Державної виконавчої служби у неналежному виконанні своїх обов’язків, та вимагало стягнути з нього 224 тис. грн компенсації за моральну шкоду.

Натомість відділ ДВС запевняв, що робив усе, щоб забезпечити виконання судового провадження. Значну затримку представник відповідача пояснив тим, що у чинному законодавстві відсутній правовий механізм для виконання рішення про передачу землі. Через це Солонківську сільраду спонукали домовитися з фермером про виплату грошової компенсації замість ділянки. Перемовини з цього приводу розпочалися, проте сторони не дійшли згоди.

В результаті Господарський суд Львівської області вирішив задовольнити позов фермерського господарства “Рисовський” та стягнути з Пустомитівського відділу ДВС Львівського району 224 тис. грн компенсації за моральну шкоду. Це рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.