Закон про угоди корупціонерів зі слідством: як голосували нардепи із Львівщини

Серед тих, хто підтримав закон двоє нардепів Львівщини, ще двоє утрималися і один голос “проти”

У четвер, 18 липня, Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт №11340, який може дозволити чиновникам, підозрюваним у корупції, укладати угоду зі слідством і сплачувати штраф замість відбування покарання у в'язниці. За це рішення проголосував 231 парламентар. Серед тих, хто підтримав законопроєкт були і нардепи з Львівщини. Журналісти LVIV.MEDIA поспілкувалися із шістьома депутатами з Львівської області, які брали участь у голосуванні.

Аргументи прихильників закону

Один із нардепів, який підтримав цей законопроєкт, Орест Саламаха аргументував своє рішення потребою наповнювати державний бюджет в складних економічних умовах. Він вважає, що краще отримати гроші до бюджету, ніж витрачати кошти на утримання людей у в'язницях.

“Точно краще гроші до бюджету, ніж утримувати людей в в’язниці та на це тратити гроші. Станом на сьогодні в нас насправді дуже погана ситуація в країні з фінансами. Ми точно не в такій ситуації, щоб нехтувати додатковими коштами в бюджеті. Знову ж таки, там є певна процедура, це ж не так просто, що людина відкупилася. Це не мій особисто профільний комітет, але все що з погляду наповнення бюджету, знаючи яка ситуація в країні, я точно буду підтримувати. Мої колеги, які опрацьовували цей законопроєкт в профільному комітеті, я переконаний в їхній компетентності, і якщо він виходить в зал з правильними відгуками, то чому це не підтримати”, — пояснив нардеп від “Слуги Народу” Орест Саламаха.

Його однопартієць Юрій Камельчук також проголосував “за”. Народний депутат стверджує, що багато хто неправильно трактує зміст документа, адже законопроєкт стосується тих, хто може допомогти викрити більших корупціонерів. Він назвав це "інститутом викриття" і зазначив, що подібна практика існує в Європі та США. Також він наголосив, що це ще не фінальна версія закону.

“Це додаткові штрафи для тих, кого визнали винним і для тих, хто співпрацює далі для розкриття більших корупціонерів. Інститут викриття — це ситуація, коли зловили того чи іншого корупціонера, але за ним стоїть якась більша “риба”, як це називається. І вони йдуть на угоду по розкриттю. Окрім обвинувачення, яке в них є, буде передбачено фінансовий штраф. Йде мова про фінансове покарання, яке буде забезпечене для таких людей, але це не означає, що вони взагалі будуть виправдані. Те що там “накіпішували” — це люди читають між рядків, як то кажуть, і не компетентні в тому, що вони висловлюють. ”, — зазначив нардеп від “Слуги Народу” Юрій Камельчук.

“Голос” та ЄС не підтримали законопроєкту

Галина Васильченко з “Голосу” голосувала “проти”, оскільки вважає, що він руйнує антикорупційну інфраструктуру, яка будувалася протягом останніх десяти років. На її думку, приймати закони, які дають можливість корупціонерам сплатити штраф замість ув’язнення — аморально.

“Це дає можливість корупціонерам, які брали хабарі, якщо вони йдуть на співпрацю зі слідством залежно від того, яке це було зловживання, заплатити певну суму штрафу, і тоді ти не будеш нести покарання в тюрмі. Такі закони не мають прийматися, і якщо ми робимо реформи у сфері антикорупції, то ми маємо бути послідовними. Це взагалі якось аморально: приймати такі закони, які навпаки дають можливість корупціонерам відкуплятися від своєї вини”, — сказала Галина Васильченко.

Софія Федина із ЄС, хоч і утрималась, а не голосувала “проти”, назвала цей законопроєкт "тотальною катастрофою". Вона вважає, що ним намагаються купити мовчання тих, хто вже має підозри, щоб вони не розповіли, куди ведуть корупційні потоки.

Тут пропонується, що ти собі накрався, набрався хабарів і просто відкупишся і сидиш собі далі на своєму місці чиновницькому і працюєш. Я особисто вважаю, що цей законопроєкт, що можна відкупитися, по суті, ним намагаються купити мовчання ті, хто вже мають підозри. Щоб вони там комусь не розказали і не показали куди ці потоки наверх ведуться”, — пояснила депутатка Софія Федина.

Андрій Парубій із ЄС, коментуючи своє утримання, заявив, що він взагалі не пам'ятає, чи був присутній під час голосування, і що він принципово не голосує "жовтою кнопкою".

“Я утримався? Ви хочете сказати, що у мене саме жовта кнопка була натиснута? Я так в принципі не голосую ніколи. Зараз я вже точно не пригадаю за цей законопроєкт, в мене просто за два дні вже так багато справ, що я вам взагалі не скажу, чи я був присутній під час того голосування”, — заявив нардеп від “ЄС” Андрій Парубій.

Результати голосування фракції ЄС за законопроєкт №11340

Депутат Павло Бакунець із “Самопомочі”, який підтримав цей законопроєкт, фактично відмовився коментувати своє рішення. Почувши запитання від журналіста, він припинив розмову і після цього не відповідав на дзвінки.

Законопроєкт ще не ухвалено остаточно. Для того, щоб він став законом, потрібно пройти підготовку до другого слухання та ще одне голосування у Верховній Раді.