Адвокатуру Львівської області просять призупинити дію адвокатського свідоцтва Богдани Москви

Голова комітету Асоціації адвокатів вважає, що Богдана Москва порушила Правила адвокатської етики

У п’ятницю, 19 липня, голова комітету Національної асоціації адвокатів України Олексій Шевчук подав скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області. У своїй скарзі він просить призупинити адвокатське посвідчення Богдани Москви. Про це журналістам LVIV.MEDIA повідомив Олексій Шевчук.

Богдана Москва не підвищувала рівня кваліфікації

Згідно з текстом скарги, голові Комітету НААУ стало відомо про випадки порушення Правил адвокатської етики з боку Богдани Москви. Зокрема йдеться про обов’язок постійно підвищувати свій професійний рівень, слідкувати за змінами у законодавстві та виконувати рішення органів адвокатського самоврядування, прийняті в межах їхньої компетенції та законодавства України. Попри ці порушення, Богдана Москва досі має статус адвоката та чинне свідоцтво.

“Ми, як Національна асоціація адвокатів України, маємо спостерігати за тим, що вчиняють наші адвокати й що відбувається в їхньому професійному житті. Під час перевірки ми виявили, що Богдана Москва не виконувала свого професійного обов’язку — не підвищувала кваліфікації та абсолютно ігнорувала регулівні питання професійного життя. Відповідно, є законні підстави притягти її до дисциплінарної відповідальності”, — Олексій Шевчук.

Голова Комітету заперечив, що перевірку діяльності Богдани Москви спричинило її викриття на допомозі ухилянтам та зловживанні службовим становищем. За його словами, це було частиною регламентної перевірки адвокатів на заході України, проте також зазначив, що скандал все ж повпливав на порядок перевірок. “Звичайно, гучний розголос привернув нашу увагу, так би ми довго дивилися, бо адвокатів багато. Тут, забезпечуючи репутаційні моменти для спільноти, ми мали розібратися”, — прокоментував Олексій Шевчук.

Він розповів, що за порушення Правил адвокатської етики Богдані Москві може загрожувати попередження, призупинення дії адвокатського свідоцтва до роз’яснення всіх обставин порушень, або ж позбавлення права займатися адвокатською діяльністю. Сам Олексій Шевчук зазначив, що вважає найдоцільнішим другий варіант, адже Богдана Москва може мати поважні причини на порушення Правил, проте наголосив, що це лише його особиста думка.

Він також додав, що Асоціація не має наміру втручатися в процеси слідства, доти, доки не порушуються гарантії адвокатської діяльності та права адвокатів.

Деталі справи Богдани Москви

Нагадаємо, Богдану Москву арештували 5 липня через підозру в організації схеми ухилення від мобілізації. Адвокатка за хабар пообіцяла повпливати на медиків і працівників ТЦК, щоб допомогти чотирьом чоловікам уникнути мобілізації.

Суд призначив зловмисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави — 1 млн 816 тис. 800 грн. Хоч захисник Богдани Москви й вимагав зменшити суму застави через відсутність у підозрюваної можливості її сплатити, вже на наступний день після рішення жінка внесла заставу та вийшла з-під варти.

Через відкрите кримінальне провадження суд також вирішив арештувати мобільний телефон та валюту на майже 1,5 млн грн, які Богдана Москва мала при собі під час затримання, а також автомобіль Toyota Land Cruiser, земельну ділянку та квартиру, які належать підозрюваній.

Варто зазначити, що Богдана Москва є родичкою колишньої дружини ексначальника ДБР Романа Труби, а її дочка Роксолана влаштувалася на роботу в Державне бюро розслідувань саме тоді, коли Труба його очолював — у 2016 році. У 2021 році, все ще працюючи в бюро, Роксолана Москва придбала новий Audi Q8, ціна якого в салоні — понад 2,3 млн грн (близько 85 тис. доларів за тодішнім курсом).

Вперше у масштабний публічний скандал Богдана Москва із сім’єю потрапила у 2023 році, після розкішного весілля її доньки Роксолани та експрокурора Ростислава Ільницького 7-8 жовтня. Святкування проходили в п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що поблизу Львова. Список гостей налічував 300 людей, а торт, за оцінками кондитерів, вартував близько 100 тис. грн.