Зі Львівщини на лікування за кордон евакуювали сімох пацієнтів зруйнованого “Охматдиту”

Діти перебували в медзакладі тоді, коли по ньому вдарили росіяни

На Львівщину з Києва евакуювали сімох дітей-пацієнтів НДСЛ "Охматдит", які перебували у медзакладі під час російського ракетного удару. З області їх відправили за кордон, де вони зможуть продовжити своє лікування. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький у четвер, 18 липня.

Дітей відправили до Німеччини

Ці семеро дітей мають онкологічні захворювання та вроджені вади, лікувати які в Україні можна було лише у київському “Охматдиті”. Після його руйнування маленьких пацієнтів евакуювали на Львівщину в автобусах зі спеціальним обладнанням та із супроводом спеціалістів, зокрема лікарів Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Евакуацію організувало Міністерство охорони здоров’я України спільно з Європейською комісією та ВООЗ Україна.

Автобус, у якому евакуювали дітей-пацієнтів “Охматдиту”

У Львові місцеві лікарі зробили дітям всі необхідні аналізи та стабілізували їхній стан. Після цього пацієнти вирушили до Німеччини, де вони продовжать своє лікування.

Автобус, у якому евакуювали дітей-пацієнтів “Охматдиту” з середини

“Львівщина залишається одним із ключових хабів для медичної евакуації українців – як між лікарнями нашої держави, так і для доправлення наших людей на лікування за кордон. Якщо говорити лише про дітей з онкологічними хворобами, за час повномасштабної війни через нашу область організовано вирушили на лікування у різні іноземні медзаклади 1600 таких пацієнтів. Загалом, завдяки співпраці МОЗ з іноземними партнерами, за цей період на лікування за кордон евакуювали понад 5 тисяч українців”, — зазначив Максим Козицький.

Атака по лікарні “Охматдит“

У понеділок, 8 липня, російська ракета влучила у київську дитячу лікарню "Охматдит". Внаслідок атаки по медзакладу загинули двоє людей — 30-річна лікарка зі Львова та родич пацієнта. Також 10 серпня в лікарні помер хлопчик, який під час удару по "Охматдиту" перебував у реанімації.

Невдовзі правоохоронці встановили, що Росія завдала удару по дитячій лікарні ракетою X-101, та дійшли висновку, що ракета була запрограмована вразити саме “Охматдит”.

Вже в день атаки українці почали збирати гроші, а також долучилися до ліквідації наслідків. За перші три години збору вдалося накопичити 100 мільйонів гривень. Також допомогу Україні вирішила надати Німеччина, запропонувавши прийняти на лікування постраждалих від ракетного удару українських дітей.