З 11 липня в Україні заборонений продаж ароматизованих сигарет

Заборонено виробництво та продаж сигарет, а також тютюну для самокруток зі смако-ароматичними добавками

Із 11 липня в Україні заборонений продаж сигарет та електронних сигарет з ароматизаторами. А також на всіх упаковках тютюнових виробів для куріння мають бути розміщені комбіновані медичні попередження. Про зміни, які набули чинності та що вони означають, пояснили у своїй статті Центр громадянського представництва “Життя”.

Відповідно до Закону України, який набув чинності ще рік тому, з 11 липня 2024 року з продажу мають повністю зникнути ароматизовані сигарети, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них, а також сигаретні упаковки з неналежним маркуванням. Впродовж року магазини мали розпродати залишки.

Всі сигаретні пачки мають бути з комбінованим медичним попередженням

Відтепер всі упаковки тютюнових виробів для куріння мають бути з оновленими медичними попередженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки куріння. Для людей, які прагнуть позбутися залежності, на пачці розміщено QR-код — посилання на безоплатний сервіс Центру громадського здоров’я щодо надання допомоги з відмови від вживання тютюну «Я кидаю курити!»

Всього розроблено 3 групи наборів, кожна з яких містить 14 медичних попереджень. Ці набори будуть оновлюватися щороку, забезпечуючи щорічну зміну графічних зображень.

З 11 липня 2024 заборонено продаж ароматизованих сигарет та електронних сигарет

Було встановлено:

  • заборону низки добавок (наприклад, вітаміни) до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання цих виробів;
  • вимоги до складу рідин для е-сигарет;
  • вимоги щодо звітності виробників та дистриб’юторів тютюнових виробів та е-сигарет

Інформація щодо вживання  тютюну та нікотину в Україні

Київський міжнародного інституту соціології, оприлюднив аналітичний звіт у грудні 2023 року. У ньому йдеться, що в Україні 24,5% населення щодня курить: 36% чоловіків та 15% жінок. Якщо серед чоловіків є тенденція до зниження, то серед жінок поширеність куріння подвоїлася за 7 років: у 2017 році щоденними курцями були 7% українок. За даними ВООЗ, курці електронних сигарет називають причиною їх споживання приємний смак та аромат.