Намагався закрити кримінал сина: львів'янина засудили за хабар поліції

Аби закрити кримінальне провадження сина, обвинувачений запропонував поліції 2 тис. доларів

Личаківський районний суд Львова виніс вирок львів’янину за пропозицію хабаря поліції, аби та закрила справу його неповнолітнього сина, якого звинувачували у зберіганні наркотиків. Чоловікові призначили штраф та конфіскували 2 тис. доларів хабаря в дохід держави. Про це йдеться у вироку, оприлюдненому 8 липня у Єдиному державному реєстрі.

Обвинувачений пропонував 2 тисячі доларів

Згідно з матеріалами справи, Ігор П. двічі звертався до начальника слідчого відділу Личаківського відділу поліції з пропозицією хабаря, аби той посприяв у закритті провадження щодо свого сина. Спершу обвинувачений запропонував 2 тис. доларів, а вже наступного разу надав 1 тис. доларів. За словами Ігоря П., він помилково сприйняв начальника слідчого відділу за працівника відділу у справах неповнолітніх:

“Помилково, сприйнявши його за працівника відділу неповнолітніх , він почав його розпитувати про хід справи свого сина. В ході розмови Особа_6 (правоохоронець — ред.) повідомив, що на даний час не знає всі деталі справи, пообіцяв, що поцікавиться справою, та сказав прийти до нього 05 березня 2018 року о 14-00 та принести винагороду за його вплив на інших осіб для того щоб ці інші особи (зокрема слідчий, експерт, особа відповідальна за збереження речових доказів — відібраних зразків наркотиків чи ін.) посприяли в закритті даної справи”.

Зловмисника затримали на спробі хабаря

Під час другої зустрічі 5 березня 2018 року розмова між Ігорем П. та начальником слідчого відділу була записана: “По розмові є зрозумілим, що між вказаними особами уже відбувалася зустріч і ця розмова не була першою. Обвинувачений розповідає про себе та свою родину, а також про сина, якого не догледіли і він має з ним проблеми. В процесі розмови розповідає про кримінальне провадження, яке розслідується відносно сина і просить щоб допомогти з кримінальним провадженням, не “пхати справу до суду”. При цьому обвинувачений чітко вказує , що: “Хочу дати 1000 доларів або зробити роботу, щоб закрити…” Після того, як обвинувачений надав хабар, правоохоронець сказав, що є начальником слідчого відділу, а не відділу у справах неповнолітніх. Тоді Ігор П. забрав гроші і намагався піти, але його затримали на місці злочину. При обшуку у нього вилучили 2000 доларів США.

Суд врахував те, що обвинувачений судиться вперше, є інвалідом 2 групи та страждає на ряд захворювань, а також, що Ігор П. намагався допомогти сину, який, як виявилось пізніше, "не скоював кримінальне правопорушення, оскільки кількість вилучених наркотичних засобів у нього не була достатня для кримінальної відповідальності". Відтак суддя Сергій Гирич призначив Ігорю П. покарання у вигляді штрафу розміром 12 750 грн. Також конфіскував 2000 доларів, які були предметом злочину. Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення.