На Львівщині більшість електроенергії почали виробляти альтернативні джерела

З 20 липня держава запроваджує низку важливих програм для покращення енергозабезпечення

Львівщина є серед тих областей, де через атаки окупанта постраждало найбільше обладнання, яке генерує електроенергію. Але навіть попри це, в регіоні продовжують впроваджувати нові потужності для генерації і зараз більшість електроенергії область виробляє завдяки альтернативним джерелам. Про це 5 липня повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, виступаючи під час розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

Ситуація, яка склалася в енергетичній сфері України, чітко вказує на те, що вже тепер потрібні масштабні інвестиції у розвиток зеленої енергетики. Також, на мою думку, слід розглянути можливість скасувати ПДВ для виробників енергозберігального обладнання, які працюють в Україні, або запровадити субсидіювання для них. Це необхідно для мотивації та підтримки наших виробників”, — зазначив Максим Козицький.

Момент засідання

Ще одне важливе питання – борги перед виробниками електроенергії. За словами очільника області, зараз державі складно їх виплачувати, але можна, наприклад, дати таким виробникам під борги кредити для встановлення нових енергетичних потужностей. Це був би правильний шлях до розвитку великої розподільної генерації, вважає він.

Як зазначається, з 20 липня держава запроваджує низку важливих програм. Зокрема:

  • Безвідсоткові кредити громадянам для встановлення енергообладнання потужністю до 10 кВт;
  • Кредити для бізнесу від 150 млн грн на енергоефективність, альтернативну генерацію та інші цілі;
  • Надання можливості для ОСББ та ЖБК брати участь у програмі пільгового кредитування на встановлення обладнання для альтернативної генерації електроенергії.
  • Уже зараз доступні програми з пільгового кредитування бізнесу у межах державної програми «5-7-9%» на купівлю та встановлення електрогенераційних установок, які працюють на газі.