Постачальник відсудив у Львівоблавтодору понад 2 млн грн за соляну суміш

Компанія має виплатити 2,2 млн грн боргу, пені та судових витрат

Компанія "Укрбудінвест-Торг" подала до суду на ДП "Львівський облавтодор", вимагаючи сплатити борг у розмірі понад 2 мільйони гривень за спеціальну соляно-мінеральну суміш для доріг. Про це йдеться у рішенні Господарського суду, опублікованому в Єдиному державному реєстрі у середу, 1 липня.

Облавтодор отримав усю суміш, але виплатив лише 500 тис. грн

У грудні 2022 року компанії уклали договір, згідно з яким "Укрбудінвест-Торг" мав постачати "Львівському облавтодору" спеціальну соляно-мінеральну суміш для доріг. Загальна сума договору становила 2,6 мільйона гривень. У компанії підтвердили накладними, підписаними обома сторонами, що постачали суміш, але не отримали повної оплати за товар. У суді представник постачальника вимагав стягнути з відповідача не лише основну суму боргу, але й додаткові кошти за затримку платежу. Згідно з умовами договору, "Львівський облавтодор" мав оплатити товар протягом 30 днів після отримання, однак сплатив лише 500 тисяч гривень.

У облавтодорі пояснили, що не змогли вчасно заплатити через воєнний стан в Україні, який вважають форс-мажорними обставинами. Крім того, вони стверджували, що "Укрбудінвест-Торг" не надав всіх документів, як було узгоджено в договорі. Також, під час розгляду справи з'ясувалося, що у Господарському суді Львівської області відкрито провадження у справі про банкрутство ДП "Львівський облавтодор".

Суд встановив, що постачальник виконав усі свої зобов'язання, а облавтодор прийняв товар без зауважень і не висував претензій щодо його якості чи кількості. Також суд врахував, що "Укрбудінвест-Торг" намагався розв'язати питання досудово, направивши вимогу про сплату боргу, яка залишилася без відповіді. Суд задовольнив позов "Укрбудінвест-Торг" та постановив стягнути з "Львівського облавтодору" 2,2 млн грн. В цю суму входить 1,7 млн грн основного боргу, 31,5 тис. грн відсотків, 19,9 тис. грн втрат від інфляції, 417 тис. грн пені та 32,7 тис. грн судового збору.