На Львівщині водій автобуса намагався провезти 124 iPhone: йому загрожує до 10 років ув’язнення

Водій, який перевозив ґаджети, може стати першим в Україні фігурантом кримінальної справи про контрабанду

На Львівщині у схованках рейсового автобуса виявили контрабандні ґаджети на мільйони гривень. Понад 120 айфонів незаконно перевозив водій автобуса. Він може стати першим в Україні фігурантом кримінальної справи про товарну контрабанду. Про це 1 липня повідомили у Західному регіональному управлінні Держприкордонслужби України.

1 липня у пункт пропуску “Краківець” на в’їзд в Україну прибув рейсовий автобус з Німеччини, за кермом якого був 34-річний громадянин України. Прикордонники сьомого прикордонного Карпатського загону вже мали оперативну інформацію про можливе незаконне переміщення товарів через кордон, тож ретельно перевірили автобус.

Спільна прикордонно-митна оглядова група виявила в ніші підлоги салону та під пасажирським сидінням приховані смартфони Apple. Усього зі сховків правоохоронці дістали 124 шт. IPhone 15 Pro та IPhone 15 Pro Max.

Кримінальна відповідальність за контрабанду товарів з 1 липня 2024 року

Приховані гаджети вилучили співробітники митниці. Суму оцінки знайдених девайсів визначить експертиза. До БЕБ прикордонники скерували повідомлення про виявлені ознаки злочину, передбаченого статтею “Контрабанда товарів”. У Держприкордонслужбі зауважують, що з першого липня в Україні почала діяти кримінальна відповідальність за контрабанду товарів.

Нагадаємо, 9 грудня 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про внесення змін до Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів”.

З 1 липня 2024 року, відповідно до цього Закону, набирає чинності стаття 201-3 “Контрабанда товарів” Кримінального кодексу України.

Тому, контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинена у значному розмірі, – карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, іншими словами – від 170 тис. грн до 425 тис. грн.

Контрабанда товарів, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, – карається штрафом від пʼятдесяти тисяч до сімдесяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 тис. грн до 1 млн 275 тис. грн) або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

А контрабанда товарів, вчинена організованою групою, карається позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Контрабанда товарів вважається вчиненою у:

  • значному розмірі — якщо загальна вартість предметів контрабанди в пʼять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (7 570 000 грн і більше),
  • великому розмірі — якщо загальна вартість предметів контрабанди у десять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (15 140 000 грн і більше).

Кримінальну відповідальність за контрабанду нестимуть усі, хто до неї причетний, а не тільки якась одна особа, наприклад, водій, що перевозив товар, чи директор компанії. Зворотної дії в часі зазначена норма не має.